+ Meer informatie

Holdijk 10.000 stemmen Van der Vlies 20.000

RPF dankt zetel aan SGP

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Bij de Tweede-kamerverkiezingen van deze week hebben 20.329 SGP-kiezers een voorkeurstem uitgebracht op ir. B. J. van der Vlies, de derde man op de SGP-lijst. Hij kreeg 11,9 % van het totale aantal SGP- stemmen, dat 171.324 bedroeg.

Dit blijkt uit een totaaltelling van de uitslagen in de achttien Kamerkringen, die hun uitslagen vandaag bij het Centraal Stembureau in Den Haag moesten inleveren. Mr. Holdijk, die de vierde plaats op de SGP-lijst bezette, kreeg 10.047 stemmen. Slechts 5,9% van de SGP-ers bracht een voorkeurstem op hem uit. Veel te weinig om een kamerzetel te veroveren.

Op basis van een door ons in de verkiezingsnacht gehouden telling in een dertigtal min of meer respresentatieve gemeenten, hadden wij geconcludeerd dat mr. Holdijk 6,5% van de SGP-stemmen verworven had en ir. Van der Vlies 14,5%. In beide gevallen blijkt het werkelijke percentage wat lager te liggen.

Kamerkringen
In vrijwel alle kieskringen haalde Van der Vlies meer stemmen dan Holdijk. Alleen in de voor de SGP weinig belangrijke kieskringen Haarlem en Groningen kreeg Holdijk meer voorkeurstemmen dan Van der Vlies.

In de kamerkring Arnhem (die de Veluwe omvat) bleek Holdijk de meeste aanhang onder de SGP-ers te hebben. Hij kreeg daar 8,5% van de op de SGP uitgebrachte stemmen. Ook in de kamerkringen Haarlem, Utrecht en Leiden kwam hij boven de acht procent.

Van der Vlies werd verhoudingsgewijs het meest gesteund door de SGPers in de kamerkring Nijmegen (die de Betuwe omvat). Daar kreeg hij 20,8% van de SGP-stemmen. Boven de tien procent lag zijn stemmenaandeel ook in de kamerkringen Zwolle, Utrecht, Leiden en Dordrecht.

Lijsttrekker Van Rossum kreeg 78% van het aantal op de SGP-lijst uitgebrachte stemmen. Het Tweede-kamerlid Van Dis verwierf ruim één procent van de stemmen.

RPF
De RPF heeft haar tweede zetel te danken aan de lijstverbinding met de SGP. Zonder die lijstverbinding zou de SGP op eigen kracht wel drie zetels in de Tweede Kamer behaald hebben. De RPF had in dat geval echter 3415 stemmen tekort voor haar tweede zetel. Die zetel zou dan ten goede gekomen zijn aan de VVD.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.