+ Meer informatie

Bejaardenverzorgende

3 minuten leestijd

Evelien van 't Wout zit al 16 jaar in het vak. Ze werkt als bejaardenverzorgende en praktijkbegeleidster in bejaardentehuis Beth-San te Moerkapelle. Ze volgde de tweejarige Opleiding Dienstverlening en Verzorgende Beroepen (ODVB); een opleiding specifiek gericht op de verzorging van de oudere mens. Marianne van der Blom werkt nu bijna 5 jaar in BethSan en Maartje Hoogendijk 3V2 jaar. Beiden deden ze de driejarige MDGO-VZ. Voor Maartje staat het verlenen van goede zorg aan de bewoners voorop. Moeilijk vindt ze het wanneer ze niets meer voor een bewoner kan doen. Evelien speelt graag in op het specifieke karakter van ouderen. „Het is boeiend en uitdagend om met bewoners om te gaan die gedragsproblemen hebben", zegt ze. Marianne leeft altijd op als ze bewoners vooruit ziet gaan doordat ze gestimuleerd worden. Haar moeilijke momenten zijn dat ze zich vooral in situaties rond een sterft^ed soms zo machteloos voelt. Dat het werk voor 90 procent uit huishoudelijk werk zou bestaan en voor slechts 10 procent uit verzorging, ontkennen ze alle drie met kracht. „Ons werk bestaat voor 100 procent uit verzorgen", zeggen ze in koor. „Hoewel veel mensen het idee hebben dat dat niet zo is. Vandaar ook dat sommige collega's wel aan dit beroep beginnen, maar toch afhaken. Ze vinden niet wat ze ervan hadden verwacht." Directeur zuster C.J. Favier en mevrouw A. van Gelder (hoofd zorg) zeggen dat het van BethSan een bewuste keus is de bewoners zo lang mogelijk in huis te houden. Dat heeft ook te maken met de identiteit van het huis. „We hebben met het verpleeghuis Salem een substitutieproject. Van tijd tot tijd komt verpleeghuisarts drs. A.A. Teeuw langs om de kwaliteit van zorg te bewaken. Ook van de ergotherapeuten van Salem krijgen we hulp." Marianne vindt het soms zwaar om ouderen te verzorgen die eigenlijk een indicatie hebben voor een verpleeghuis. Maartje valt haar bij, maar wijst op tal van verpleeghuis-attributen die ze gebruiken, zoals verstelbare bedden, bestek en hoog/laagbaden. Evelien noemt nog de zorgplannen en zorgdossiers die zijn aangelegd. „We hebben daarvoor een cursus gevolgd. Iedereen in huis verleent dezelfde zorg en iedereen kent de belangrijke gegevens van de bewoners." Evelien signaleert veel eenzaamheid onder de bewoners. „Het is bijvoorbeeld triest als iemand kinderen heeft die echter nooit op bezoek komen. Daarom moet je soms mensen activeren." Ook Maartje wil graag bewoners opporren om aan activiteiten deel te nemen. „Je ziet ze daarna opvrolijken en dan heb ik het ook naar m'n zin", zegt ze. Marianne is blij wanneer ze iemand er weer helemaal fris bij heeft zitten. Marianne en Evelien bieden voor de Reformatorische Stichting Thuiszorg (RST) ook hulp in de 52 aanleunwoningen bij Beth-San. Terwijl Maartje soms twee of drie keer per twee maanden voor RST wordt weggeroepen om als kraamverzorgster in te vallen. „We werken nauw samen met RST. Je zou kunnen zeggen dat we zorg bieden van de wieg tot het graf', zegt zuster Favier.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.