+ Meer informatie

Vragen in de vrieskou

Nentsen leren Gods Woord onderzoeken in Vorkuta

4 minuten leestijd

Een echte achterbuurt. Rijen verroeste containers. Een paar bouwvallig huizen. Uit enkele woningen komt rook uit de schoorsteen. Daar is het pad naar de scheefhangende deur uitgegraven uit een meter sneeuw. Te midden van deze bouwval staat een keurig gebedshuis, een ‘Dom Malice’ zoals de Russische christenen zeggen.

Vorkuta, hoog boven de poolcirkel. Buiten is het 32 graden onder nul, binnen zitten de Nentsen. Hun dagelijks leven speelt zich af in een ‘tsjoem’, een tent van rendierhuiden, ergens in de eindeloze witte toendra. Daar houden de mannen en de jongens zich bezig met hout verzamelen, ijsblokken uithakken en gewapend met lasso’s rendieren vangen om deze vervolgens te slachten.
Als het werk is gedaan, kunnen ze gaan hazen jagen. De vrouwen en meisjes werken in de tjoem: thee zetten, het fornuis stoken, eten koken, kinderen verzorgen. Maar nu zijn deze Nentsen een week in Vorkuta voor een jaarlijkse bijbelcursus.
Enkele jaren geleden zijn ze met het Evangelie in contact gekomen. Gods Woord heeft door genade vrucht gedragen.
Deze week is het niet alleen de bedoeling dat zij zelf de Bijbel beter leren kennen, maar ook dat zij in hun eigen tjsoem godsdienstoefeningen kunnen leiden en onderwijs kunnen geven aan hun kinderen, ouders of overige familieleden die daar wonen.

Kinderrijke familie
Op het programma staat vanmorgen eerst exegese. De Bijbel ligt open bij de brief van Judas. De docent legt uit dat je moet starten met vragen te stellen aan de tekst: Wie? Waar? Voor wie? Wanneer? Waarom? Met welk doel?
De docent stelt de vragen en de Nentsen antwoorden. Wie heeft de brief geschreven? “Judas, want dat staat er boven,” zegt een jongen. “Njet. Niet goed,” zegt de docent. “Wie heeft een ander antwoord?” “Judas,” zegt een jonge vrouw. “Hoe weet je dat?” vraagt de docent. “Het staat in vers 1.” “Da. Dat is goed. Wat er boven staat hebben mensen bedacht. Wat in de tekst zelf staat, is het Woord van God.”
Wie was Judas? Zoek maar op: Mattheüs 13: 55. Wat zeggen de mensen daar over de Heere Jezus? Is Deze niet de Zoon van de timmerman? En is Zijn moeder niet genaamd Maria, en Zijn broeders Jakobus en Joses en Simon en Judas? En Zijn zusters, zijn zij niet allen bij ons?
“Hoe groot was het gezin van Maria en Jozef? Hoeveel kinderen hadden ze? Jezus had vier broers en zusters, meervoud: dus meer dan een. Jezus kwam uit een gezin van minstens zeven. Het is goed als er een kinderrijke familie is.”

Goede adviezen
De docent zegt dat goed lezen belangrijk is. “Er was een moeder die haar jongens had gevraagd Johannes 1 goed door te lezen. Aan het einde van de dag zou ze een vraag stellen. De jongens hadden het hoofdstuk een paar keer gelezen. De moeder vroeg: Wie was de vader van Andreas?’. De jongens zeiden: Dat staat er niet in. Toen vroeg de moeder, Wie was de broer van Andreas? Simon Petrus, zeiden de jongens. Toen begrepen ze wie de vader van Andreas was.”
Bijbellezen is Gods Woord onderzoeken. “God wil dat wij nadenken als we de Bijbel lezen,” zegt de docent nog eens nadrukkelijk.
De leerlingen krijgen nog enkele goede adviezen mee. Het lezen van de brief van Judas kost misschien tien minuten. Lees een maand lang iedere dag deze brief. Dan leer je de brief goed kennen. Natuurlijk gaat het om het hart, dus denk er in de loop van de dag ook biddend over na. Zo kun je ook doen met andere brieven. Het kost ongeveer 25 minuten om de brief aan Galaten te lezen. “Lees een maand lang dagelijks Galaten en je weet wat er in staat.”

Twee rendieren
Er is een korte pauze. Uiteraard vol mobieltjes. Dat is overal ter wereld zo. Een Nents van een jaar of achttien wijst naar een camera..
“Hoeveel rendieren kost zo’n fototoestel?” Een rendier brengt ongeveer 8000 roebel op – zo’n € 200. Voor deze spiegelreflex was de jonge herder minstens twee van zijn rendieren kwijt.
Na de pauze staat bijbelkunde op het programma. De cursisten moeten hun Bijbel openen bij Lukas 2. De leraar legt uit dat het bij het bijbellezen gaat om drie activiteiten: Aandachtig lezen, uitleggen en nadenken over wat het voor jou betekent. Het huiswerk was: honderd vragen maken bij de eerste 20 verzen van Lukas 2. Dat is een goede manier van Bijbellezen.
Aan het eind van de week werd er tijdens de zondagse dienst afscheid genomen van de Nentsen. Een mooie groepsfoto, enkele toespraken en vervolgens trokken de Nentsen hun traditionele kleding weer aan. Capes van bont en laarzen van rendiervellen. Niets beschermt beter tegen de kou. En koud was het toen ze in alle richtingen op de sneeuwscooter door de toendra scheurden op weg naar de eenzame tjoems. Hun hoofd zat vol.
In hun bepakkingen zat de Bijbel.
Om ver van de bewoonde wereld de heerschappij van Christus te verkondigen. Opdat Zijn huis vol worde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.