+ Meer informatie

Nog geen standpunt over boycot Spelen

Bewindslieden bespreken brief Carter

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Premier Van Agt, minister Van der Klaauw van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Wallis de Vries van CRM liebben gisteren de brief van president Carter besproken, waarin deze oproept tot een boycot van de Olympische Spelen in Moskou.

Op de vergadering van de ministerraad, vrijdag, zal verder overleg worden gevoerd over de situatie rond de Olympische Spelen. In de loop van de volgende week zullen de drie bewindslieden met vertegenwoordigers uit de sportwereld van gedachten wisselen over een eventuele boycot van de Spelen.

Het Franse Olympische comité heeft gisteren besloten positief te reageren op de uitnodiging van het organiserend comité in Moskou, om aan de Olympische zomerspelen deel te nemen. (De uitnodiging was maandag ontvangen).

Een aantal in Frankrijk wonende Russische ballingen en Franse tegenstanders van de Spelen in Moskou heeft echter gister'en een nieuwe organisatie tegen de Spelen opgericht, „het comité voor mensenrechten Moskou '80". Het comité benadrukte, dat niet alleen de Russische interventie in Afghanistan, maar ook de binnenlandse politiek van de Sovjet-Unie een boycot van de Spelen billijkte. „Men kan een Amerikaans graanembargo voor het Russische publiek verborgen houden, maar men kan een boycot van de Olympische Spelen niet onopgemerkt houden", aldus Boekovsky, een van de in Frankrijk wonende dissidenten.

De Britse premier Margaret Thatcher kondigde gisteren aan dat zij het Britse Olympische Comité zou vragen uit te zien naar een andere plaats voor de Spelen van deze zomer. Ze zou dit comité ook vragen, aan te bieden, bepaalde onderdelen van het Olympisch gebeuren in Groot-Brittannië te houden.

Australië

Ook de Australische regering heeft gisteren formeel besloten de oproep van president Carter de komende Olympische Spelen te boycotten als de Sovjets zich niet spoedig uit Afghanistan terugtrekken, te stunen.

In een brief aan de Australische Olympische federatie verklaarde eerste minister Malcolm Fraser maandag:

„De regering is van mening dat 'n van de duidelijkste manieren waarop de tegenstand van Australië en andere onafhankelijke landen tegen de daden der Sovjet-Unie kan worden uitgedrukt en vuurai duidelijk gemaakt aan het volk der Sovjet-Unie, een doeltreffende boycot is van de Olympische Spelen van 1980 door de Olympische comités van die landen."

De Oostenrijkse kanselier dr. Bruno Kreisky heeft gisteren meegedeeld dat zijn regering niet in staat was Oostenrijkse sportorganisaties te vertellen wat zij moesten doen en laten, in verband met de Olympische Spelen. „Wij zullen voorlopig maar afwachten", zei hij tot journalisten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.