+ Meer informatie

Joodse emigranten krijgen staatsburgerschap niet terug

Sowjetdecreet late „verontschuldiging" voor daden Brezjnev

2 minuten leestijd

MOSKOU - Het decreet van Sowjetleider Michail Gorbatsjov, waarbij mensen die tussen 1966 en 1988 het staatsburgerschap werd ontnomen, dit kunnen terugkrijgen betreft in totaal 175 personen. Het gaat om ongeveer honderd voormalige dissidenten en ongeveer 60 Armeniërs, die campagne voerden om te kunnen emigreren naar Canada en de Verenigde Staten.

De 400.000 Sowjetjoden die de afgelopen jaren naar Israël zijn geëmigreerd en daarbij automatisch hun Sowjetstaatsburgerschap verloren krachtens een decreet uit 1967, vallen niet onder het jongste besluit van president Gorbatsjov. Dit zei Gennarfli Tsjere'mnych, die tot voor kort be_ |last.was met staatsburgerschapskwes«'êties bij het secretariaat van de Opper; .|te Sowjet gisteren in de regerings« want Izvestija.

De krant publiceerde op de voor; ^pagina de namen van de prominent'i IN personen die kunnen profiteren van het decreet. Behalve de Russische schrijver Aleksandr. I. Solzjenitsyn zijn dat onder anderen schrijvers als Vasili Aksjonov en Vladimir Vojnovitsj, de historicus Lev Kopelev, de schaker Viktor Kortsjnoj, de kunstschilder Oskar Rabin en de fysicus Joeri Orlov.

„Alleen ja zeggen"

Alle betrokkenen zullen persoonlijk worden benaderd, aldus Tsjeremnych. Om hun staatsburgerschap terug te krijgen hoeven zij geen enkele verklaring te. tekenen, maar alleen „ja" zeggen. Hij noemde het decreet een soort late „verontschuldiging" van Gorbatsjov voor de daden van zijn voorganger Leonid Brezjnev.

Maandag rehabiliteerde Gorbatsjov ook miljoenen mensen die tijdens de zuiveringen van Jozef Stalin werden opgepakt en geëxecuteerd.

Kortsjnoj, die sinds 1977 in Zwitserland woont, noemde het besluit van Gorbatsjov gisteren bevredigend, maar zei niet te'zullen terugkeren naar de Sowjet-Unie. Indien hij een uitnodiging zou ontvangen voor een bezoek zou hij deze eventueel in' overweging nemen.

Solzjenitsyn

Solzjenitsyn zou het terugkrijgen van zijn Sowjetstaatsburgerschap hebben aanvaard. Volgens Tsjeremnych heeft Solzjenitsyn dat te kennen gegeven toen hij over deze kwestie werd benaderd door Sowjetfunctionarissen. Of Solzjenitsyn, die zich met onthullende werken als de Goelag Archipel over het leven in de Sowjetkampen, de toorn van het Kremlin op de hals haalde en sinds 1974 in de Verenigde Staten leeft, ook terug zal keren, kon Tsjeremnych echter niet zeggen.

Solzjenitsyns echtgenote Natalja heeft inmiddels laten weten dat haar man de teruggave van zijn staatsburgerschap niet zal accepteren, omdat deze rehabilitatie hem niet ver genoeg gaat. Vanuit hun huis in Cavendish, Vermont, zei zij dat haar man niet alleen zijn paspoort werd ontnomen, maar dat hij ook in de gevangenis heeft gezeten, van verraad is beschuldigd en uit het land is gezet. In het decreet wordt met geen woord gerept over verontschuldiging of over het intrekken van de beschuldigingen. „Omdat daarover niets in het decreet wordt gezegd, heeft het geen betrekking op Solzjenitsyn".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.