+ Meer informatie

Duitse bevolking prijst Nederlandse militairen

2 minuten leestijd

„Tijdens de oefening Spring drive werd veel gedaan om de schade aangericht door tanks en andere rupsvoertuigen, zoveel mogelijk te beperken. De bevolking werd van tevoren door middel van luidsprekerwagens op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van de militairen en onze jongens hebben strikte orders geen onnodige schade aan te richten", zo zegt luitenant-kolonel Musch, één van de woordvoerders in het militaire perscentrum.

„Vooral nu het gewas overal net opkomt kunnen de boeren het hier niet hebben dat we eens even lekker met onze tanks door het land gaan raggen of de wegbermen vernielen. Bovendien verspeel je op die manier de goodwill bij de bevolking en die hebben we hard nodig", aldus Musch.

Nu, over die goodwill hoeft men zich geen zorgen te maken, want die blijkt wel degelijk aanwezig. Men is over het algemeen zeer te spreken over het gedrag van de Hollanders. ,,Het is noodzakelijk dat Amerikanen, Engelsen, Fransen en Nederlanders in ons land oefenen. De aanwezigheid van vreemde troepen in Duitsland hebben we niet alleen aan ons zelf te danken, maar is bovendien noodzaak na Hongarije, Tsechoslowakije en Afghanistan", aldus een Duitse boer.

,,De Hollanders gedragen zich goed en passen zich helemaal aan aan de plaatselijke gewoonten: ze zwaaien altijd naar ons als we elkaar op de weg tegen komen en dat doet leuk aan. Zo zijn we eigenlijk net een grote familie. De tijd dat de oefening wordt gehouden is wel ongunstig. Ze hadden beter in het najaar kunnen komen, als het gewas geoogst is, maar dat kon zeker niet.

Wat in de Tweede wereldoorlog gebeurd is, mag nooit meer voorkomen. Daarom moeten we oppassen voor een hernieuwde opleving van het nationaal-socialisme in Duitsland. Ook daarom is het goed dat de Navo-troepen in ons land zijn", aldus de Duitse boer.

Een wat gevoeliger reactie gaf een Duitse vrouw, die met haar kleindochtertje de passerende tanks gadesloeg. „Mijn meiske vindt de tanks zo mooi. Dat heb ik in de Tweede wereldoorlog wel afgeleerd. Zoiets hoop ik nooit meer mee te maken. Ik zou nog liever jaren droog brood eten, dan nog een keer oorlog".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.