+ Meer informatie

Raadsel 36

3 minuten leestijd

oorzaak van deze tocht. 4. Jozuaen... verspiedden het land. 5. Sodom en ... stonden in brand. 6. Egypte noem je ook wel E... 7. Ineen ... is erg veel zand. 8. Paulus lieten ze neer in een ... (Voor kinderen, die al 10 jaar of ouder zijn)

Je moet bij deze namen nog eens één naam bedenken. 1. Saul - Mefiboseth •;... 2. Elia-Izebel-... 3. Dothan - Eliza -... 4. Zedekia - Jeremia -... 5. Sanballat-Tobia-... 6. Jona - Scheepslieden 7. Sanherib - Rabsaké 8. David - Adonia -... 9. Herodes - Herodias 10. Elia - Baalsdienaars

60.' Wat moet dat worden als de Oroenen hier eens komen? Wat zal het wezen, als Evert, die zo spoedig driftig is, tegen hen gaat vechten? met blote handen kan hij niets uitrichten tegen revolvers en geweren. Haar vingers trillen, terwijl ze in het straatje voor hun deiir bezig is de was aan de lijn te hangen. Ze katn het touw niet draaien en de randen van het wasgoed er niet tussen werken. Daar fluit de postboot. De Ujn, half behangen met rood baai en grauw flanel, hangt laag over het straatje. Haar kuip is nog half vol. Maar bij het horen van de boot denkt Alie alleen aan Evert en gaat ze er vandoor. Als ze terugkomt, voorlopig weer gerustgesteld, want Kale heeft Evert vanmorgen nog gezien, is haar moeder bezig de Ujn omhoog te steken en staat asman Riekelt erbij te brommen, omdat hij zo lang heeft moeten wachten, want haar wasgoed had zijn kar de weg versperd. Alle is beduusd van het standje. Oeen ogenblik heeft ze beseft dat ze de boel halfbakken liggen liet, zo vol was ze van Evert. En haar moeder bromt niet lang op haar. Het is geen wonder dat het kind onrustig is. Wie zou het niet zijn, nu er zulke verschrikkelijke dingen gebeuren in het land. Weken verlopen. Het hele-noorden wprdt door de Oroene politie afgestroopt, maar op Urk gebeurt er niets. „Zie je wel," stoft Evert tegen zijn kornuiten. „Wij rollen er weer door. De Duitsers weten wel dat ze geen paling krijgen als ze ons weghalen. Ze eten liever hun gerookte paling dan dat ze ons naar Duitsland brengen." Alie raakt, nu het zo lang goed gaat, over haar on-' rust heen. De zondagen zijn weer even kalm en genoeglijk als vroeger. Op zaterdagmiddag, als Evert, nadat de schuit gezwabberd is, zichzelf ook heeft gewassen en zijn vissersplunje heeft geruild voor het zondagse zwarte pak met het rood-gestreepte baadje eronder, komt hij Alle halen en zaterdagsavonds zijn ze bij de Onoddes. Op zondagmorgen haalt hij, haar voor de kerk en 's middags eten ze om beurten blj haar en bij zijn ouders. Ze wandelen over de Berg en om Top en soms dwalen ze de polder in, die pas is drooggevallen: een wijde vlakte van grauw zand met overal opgeschoten zeeasters en andere ruige opslag. Op zulk een Urker zondag, als alles rust en ieder naar de kerk gaat, kan men haast niet geloven dat er oorlog in de wereld is en verdwijnt iedere gedachte aan gevaar. s:mjmmmmm msmmMm

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.