+ Meer informatie

Overeenstemming over stukgoed-cao

Werk in haven hervat na maan(i acties

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De havenwerkgeversorganisatie SVZ en de Vervoersbonden van FNV en CNV hebben vanmorgen vroeg overeenstemming bereikt over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de stukgoedsector. De bonden zullen het onderhandelingsresultaat neutraal aan hun leden voorleggen.

De stukgoedwerkers in de Rotterdamse haven hebben vanmorgen het werk hervat. Zij geven gehoor aan de oproep van de Vervoersbond FNV om in te stemmen met het bereikte cao-akkoord. Dat heeft bestuurder C. van Nimwegen meegedeeld. Daarmee is een eind gekomen aan de actieperiode, die ruim een maand heeft geduurd.

De grote stukgoedbedrijven waren vanmorgen rond negen uur door bestuurders van de Vervoersbond bezocht. Volgens Van Nimwegen „zijn her en der wel verwoede discussies gevoerd, maar overheerst de sfeer dat door de acties nu een resultaat is bereikt waarmee een aanval op bestaande arbeidsvoorwaarden is afgeslagen". Hij verwacht dan ook niet dat bij de kleinere stukgoedbedrijven alsnog geweigerd wordt het werk te hervatten.

Het bereikte resultaat wordt inhoudelijk nog aan de leden voorgelegd. De uitslag van dat schriftelijke referendum verwacht Van Nimwegen over ongeveer vijf weken. De nieuwe cao is van toepassing op ongeveer 1850 werknemers bij twintig stukgoedbedrijven en de arbeidspool SHB.

Loonstijging

Het onderhandelingsresultaat voorziet in een loonstijging voor de stukgoedwerkers van 11,23 procent gedurende de contractperiode 1 april 1991 - 31 maart 1993. Structureel gaan de lonen op 1 april 1991 omhoog met 3,5 procent en op 1 april 1992 met 0,5 procent. Daarbovenop komt de prijscompensatie. De Vervoersbond FNV wilde 14 procent. De werkgevers wilden niet verder gaan dan 11 procent, omdat de sector volgens hen niet meer kan betalen.

De werkgevers verwachten dat met de nieuwe cao het startsein kan worden gegeven voor de volgens hen broodnodige modernisering van de stukgoedsector. De werkgevers schatten het directe verlies aan omzet door de acties op bijna 11 miljoen gulden (op een totale jaarlijkse omzet van ongeveer 400 miljoen gulden). Omdat de ervaring bij eerdere stakingen heeft geleerd dat er een naijleffect is, menen zij dat er rekening moet worden gehouden met een direct verlies aan omzet van 15 miljoen gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.