+ Meer informatie

Europa wil snel gesprek SU-VS

NAVO-landen in Rome bijeen

2 minuten leestijd

ROME/BRUSSEL — De Europese NAVO-landen hebben er met klem bij de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Alexander Haig op aangedrongen op korte termijn met Moskou te gaan praten over beperking van de kernraketten.

De Europese lidstaten geloven dat grote spoed moet worden betr,acht met hervatting van de Amerikaans-Russische onderhandelingen, nu er een stilstand is geweest van twee jaar die vooral zijn gekenmerkt door een scherpe TllUSChetna stijging van de spanning tussen Oost en I West ren bedoeld als voorbereiding op de halfjaarlijkse bijeenkomst van de NAVO-raad, vandaag en dinsdag in^de Italiaanse hoofdstad.

Optimisme

De Europeanen hebben Alexander Haig gevraagd de bereidheid van de Verenigde Staten uit te spreken om met de Russen te gaan onderhandelen over wederzijdse beperking van de Eurostrategische raketten en voor die onderhandelingen ook een duidelijk tijdschema aan te geven, aldus vooraan-, staande diplomaten in Rome. Eenzelfde geluid werd een paar dagen terug ook al vernomen uit goedingelichte kringen in Brussel. De Italiaanse minister Emilio Colombo, die zaterdag al een ontmoeting had met zijn Amerikaanse ambtgenoot, sloot na. afloop de mogelijkheid niet uit dat van de komende Atlantische Raad „een teken van bereidheid tot onderhandelingen" zal uitgaan. Deze aanwijzing werd zondag nog versterkt door berichten in twee Amerikaanse kranten. De Washington Post en de Boston Globe schreven dat de Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten voorlopig besloten zou hebben tegen het einde van dit jaar gesprekken met de Sovjet-Unie te beginnen.

Verschillen

De regering Reagan is tot nu toe zeer terughoudend geweest de onderhandelingen te hervatten over slechts één aspect van de wapenbeheersing, en Amerikaanse functionarissen in Rome zeiden dat er ook nu nog „verschillen in nadruk" zijn over het tijdstip waarop men weer zou moeten gaan praten.

ROME minister van buitenlandse zaken Van der Klaauw wordt hier in Rome begroet door zijn Amerikaanse collega Haig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.