+ Meer informatie

GOD WEET ONS TE VINDEN

3 minuten leestijd

Begin januari waren we ruim een week in Zwitserland. Er zat dus een zondag in, en er was een protestantse kerk in de buurt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat we niet altijd met evenveel verwachting naar de kerk gaan. De mooie bergen kunnen we zelf wel zien, en de diepe gedachten van de predikant willen nog wel eens ver van de boodschap van de bijbel af staan. Dit keer hadden we een heel andere ervaring. De predikant had er werk van gemaakt. Hij preekte over Mattheüs 2, de wijzen uit het oosten. Ik zette me voorzichtig schrap. Het is een bijbelgedeelte dat predikanten er nog wel eens toe brengt om lang stil te staan bij hoe je God van jezelf uit kunt kennen. Ik zag de bui al hangen. Alhoewel, we hadden al zulke mooie liederen gezongen, dat dat toch nauwelijks denkbaar was. Het was ook niet het geval. De predikant ging wel in op het gegeven, dat deze wijzen uit de sterren opmaakten dat er in Israël een koning geboren was. Maar hij voegde er meteen aan toe, dat het heel wonderlijk was dat ze dat uitgerekend in de sterren lazen. Het OudeTestament moet er niets van weten. Je keert je dan immers tot een schepsel, in plaats daarvan dat je je levenslot in handen legt van de Schepper. Hoe kan het dan, dat deze wijzen in de sterren lezen dat Christus geboren is?

Op dat moment maakte de predikant een verrassende toepassing. Hij zei: ‘Dat deze esoterische “wijzen” het in de sterren lezen, laat zien hoe groot en genadig God is. Mensen kunnen het heel ergens anders zoeken, maar Hij weet hen te vinden in hun manier van denken, zelfs als die in de bijbel uitdrukkelijk als dwaalweg te boek staat. Zo weet God ook al diegenen in onze streek, ons land en waar dan ook te vinden, die Hem helemaal niet zoeken, die paranormaalbeurzen aflopen of gevangen zitten in een atheïstische manier van denken en leven. Hij heeft toegang tot harten die voor ons gevoel potdicht zitten.

Maar dan komt het er wel op aan, dat ze zich laten aanspreken, gaan vragen en zoeken, om Christus te vinden en te aanbidden en zichzelf aan Hem te geven.’

Hij wond er geen doekjes om, terwijl de gemeente dat misschien wel gewend was en ook op prijs stelde. De boodschap was bemoedigend, als je vertwijfeld naar de afgeslotenheid van het moderne leven kijkt. God is groter dan wij denken en weet ook de mens van onze tijd te vinden. De boodschap liet er echter evenmin twijfel over bestaan dat het er wel om gaat dat we bij Christus komen, Hem aanbidden en onszelf met alles wat we hebben aan Hem geven. Van tevoren heeft die dominee misschien wel gedacht: ‘waar doe ik het voor?’ Dat weten we niet, en hoeven we ook niet te weten. God weet niet alleen wegen naar mensenharten te vinden, maar gaat ook met zijn boodschap wegen waar wij nooit aan gedacht hadden. Deze dominee zal nooit bevroed hebben, dat de spits van zijn preek nog eens in een column in Nederland komt. God vindt ons langs velerlei wegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.