+ Meer informatie

Zorgen over 10 procent groei per jaar

3 minuten leestijd

Naam: Chang Ying Geslacht: vrouw Leeftijd : 41 Beroep: heftruckchauffeuse Provincie: Anhui

"Mijn vader vond het vreselijk dat ik in 1993 christen werd", vertelt Chang Ying. "Als overtuigd lid van de Communistische Partij moest hij niets hebben van al dat religieuze gedoe. Er was thuis al veel heibel over godsdienst geweest. Mijn zus had een paar jaar vóór mij de weg naar een christelijke gemeente gevonden."

De ruzies duurden voort totdat Yings vader ziek werd. "We hebben toen veel met hem gepraat over de dingen van de Bijbel. Eerst weigerde hij te geloven dat Christus zondaren zalig kan maken. Maar dat veranderde later. Toch liet hij zich liever niet met religie in. Als partijlid kon hij dat niet maken, vond hij.

De ziekte van Yings vader zette door. Duidelijk werd dat genezing niet mogelijk zou zijn. "Wat heb je aan je partijlidmaatschap als je zult sterven?" vroegen Ying en haar zus. Deze confronterende vraag bracht een schok teweeg. "Enkele weken daarna werd zijn weerstand gebroken en mocht hij zich gewonnen geven."

Anderhalf jaar heeft Yings vader nog geleefd. "Dat vond hij een groot voorrecht. Alle opstandigheid verdween. De zusters in het ziekenhuis vertelden nog nooit zo'n geduldige patiënt te hebben gehad. Tegen hen en de artsen heeft hij goed gesproken over Zijn Zaligmaker."

In het huis van Chang Ying is nu al jarenlang iedere zondag een samenkomst. Van de aanwezigen is maar liefst 70 procent vrouw. "Het is jammer dat de mannen het laten afweten. Dat is in veel huisgemeenten zo, hoor ik."

Bezorgd maakt ze zich over de trage groei van de gemeente in haar woonplaats. "Maar 10

procent per jaar. Soms vraag ik me daarom af: Laten we wel

genoeg aan onze buren en bekenden zien hoe goed de Heere is?"

Yings meeste collega's zijn atheïst. Sommigen hangen een soort volksgeloof aan. Dat is meestal een mengelmoesje van boeddhisme, taoïsme, confucianisme en animisme. "Het komt erop neer dat verschillende goden worden vereerd en overleden voorouders in hoge achting staan. Aan de laatsten worden ook offers gebracht."

Aanhangers van deze religiemix zien hun eigen kinderen niet graag christen worden. "Zulke ouders denken vaak: Wie moet er dan voor ons zorgen als we gestorven zijn? Die vooroudercultus is voor veel mensen een extra drempel om christen te worden. Je snijdt dan als het ware de band met je voorouders door. Zo voelen de meesten dat tenminste."

Ying zegt dagelijks de hulp en leiding van de Heere God te ervaren. "Ook op mijn werk. Bij het onderdeel waarvoor ik verantwoordelijk ben, is de laatste jaren nog niet één ongeluk met een heftruck gebeurd. Dat zie ik als een wonder, als een gave van Boven. Bij andere afdelingen is dat wel anders."

Ook collega's van Ying vinden dat opvallend. "Pas zei iemand tegen me: Jij moet wel een christen zijn."

De naam Chang Ying is omwille van de veiligheid gefingeerd.

Dit is het laatste deel in een serie van zes portretten van Chinese christenen. Zie ook pag. 17: "De verleiding van de Chinese droom".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.