+ Meer informatie

Verhalenbundel "veur et jonge volk"

Selectie uit inzendingen dialect wedstrijd

2 minuten leestijd

KAMPEN — „Grote mensen bint vake volle dommer as kinder en daorumme heb ik dit verhaal veur jullie eschreven", vertelt Dieks Makkinga. Dieks Makkinga vertelt het verhaal in "Is 't noe dat 't pas begint?", een boekje met „verhalen in het dialekt voor jonge en oudere kinderen". De bundel bestaat uit bijdragen aan de literaire wedstrijd 1988 van de IJsselakademie in Kampen.

De IJsselakademie en de Dialektkringe Salland en Oost-Veluwe organiseren sinds 1982 om het jaar een literaire wedstrijd. De laatste keer, in 1988, moesten de deelnemers een verhaal „veur et jonge volk" schrijven. De beste bijdragen zijn in het boekje opgenomen.

De leeftijd van het jonge volkje waarvoor de verschillende bijdragen zijn bestemd, loopt nogal uiteen. De bundel begint met een kleuterverhaal en eindigt met een "briefwisseling" tussen twee verliefde tieners.

Staartje

Om "Is 't noe dat 't pas begint?" met plezier te kunnen lezen, is een beetje kennis bezijden het ABN niet overbodig. Al krijg je soms het gevoel dat niet alle woorden echt dialect zijn. „Met een sierlijk beugien zeilt et keigien deur de lucht en velt met een tinkelend pluffien in et grindpad". Tinkelt 't in het dialect? Dat is nieuw. Maar waarom ook niet, ook dialect is aan ontwikkeling onderhevig.

De leefwereld van de schrijvers -en daarmee van de personen in de verhalen— loopt nogal uiteen. „Wat zuiden ie der dan van zeggen as wij iens naor een aandere disco zullen gaon?", wordt er gevraagd in "Zaoterdagaomd". „Daor huufde ze niet lange over te denken. Met hum met, zo'n knappe vent, met dat staartie zo in de nekke"... Ook in een aantal andere bijdragen zijn niet alle woorden voor herhaling vatbaar. Dan spreekt de sfeer in "De veearts woont boven" heel wat meer aan, al is het geen voorbeeld ter navolging: De veearts heeft het ontzaglijk druk, „pas zaotersaovends zat i'j veur et eerste samen mit zien vrouwe en kienders rustig an de maoltied. Zogedaon ad i'j veur 't eerste disse weke effen tied umme mit zien gezin een stokkien uut de biebel te lezen zo nao 't eten". N.a.v. "Is 't noe dat 't pas begint? verhalen in het dialect voor jonge en oudere kinderen", door div. auteurs; uitg. IJsselakademie, Kampen, 1989; 80 blz.; prijs 14,95 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.