+ Meer informatie

Mijnbouw 2uid-Limburg bepaalde grotendeels nederzettingspatroon

1 minuut leestijd

Later kregen de mijnkoloniƫn vaak een lineaire expansie langs de hoofdwegen, omdat de grondonteigening nog niet in zwang was. Het gevolg was dat er in de buurt van . schachten rond kernen als Heerlen en Kerkrade al vroeg nederzettingspatronen ontstonden in de yorm van een stadsgewest.

De overheid beloofde elke verloren arbeidsplaats te zullen vervangen. Ir dat kader werden er in de jaren zeventig rijksdiensten overgeheveld vanuit de Haagse burelen naar ZuidLimburg. Bij voorbeeld het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds en het Centraal Bureau voor de Statistiek gingen naar Heerlen en de Rijksuniversiteit Limburg kwam in Maastricht. Daarnaast werden bedrijven gelokt met premies, toeslagen, bijzondere toeslagen etcetera.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.