+ Meer informatie

Doden bij aanslag op Guardia Civil

1 minuut leestijd

MADRID — Bij een terroristische aanslag op een konvooi van de Spaanse plattelandspolitle Guardia Civil waarbij springstof werd vervoerd, zijn donderdag in Lemona bij Bilbao volgens een opgaaf van de politie twee Guardias Civiles gedood en een derde gewond.

Een jeep in het konvooi reed over een gecamoufleerde bom op het wegdek. De politie deelde mee dat de aanslag van een soort was dat in het verleden is gepleegd door ETA, de Baskische militante afscheidingsbeweging.

Een schandaal dreigt rond de dood van drie Spanjaarden die na arrestatie bij Almeria op verdenking van terrorisme zondag bij een vluchtpoging — aldus de lezing van de Guardia Civil — werden doodgeschoten. De lijken van Luis Cobo Mier en Luis Montero Garcia, die woensdagavond door familieleden, een arts en een advocaat mochten worden gezien, vertoonden meerdere schotwonden in het gezicht en lichaam. Aan de sterk verkoolde lijken ontbraken armen en benen. De derde dode, Juan Manas, is dinsdag begraven.

De politie heeft intussen bevestigd dat de tussen de 24 en 30 jaar oude mannen burgers zijn van onbesproken gedrag en niet, zoals aanvankelijk beweerd, waren bewapend.

Bij de rouwplechtigheden, die door meer dan 2000 mensen werden bijgewoond, is door de aanwezigen uiting gegeven aan grote verontwaardiging over het gedrag van de Guardia Civil. Deze houdt net ais het Spaanse minister rie van binnenlandse zaken nog steeds vast aan de lezing dat de drie jongemannen terroristen zijn, die op de vlucht zijn neergeschoten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.