+ Meer informatie

lEen begaanbaar pad voor het leven

Gevarieerde bundel kerstverhalen en -gedichten van Joke Verweerd

3 minuten leestijd

Als je de inhoudsopgave doorleest, kom je "Het kerstfeest van de koster" tegen. De onwetende lezer zou kunnen denken in de zoveelste ^ cliché-kerstbundel verzeild ge; raakt te zijn. Toch mag dat etiket niet geplakt worden op de bundel kerstverhalen en -gedichten die Joke Verweerd heeft geschreven. "Licht aan de lucht", luidt de titel van dit bij Boekencentrum uitgegeven boek. Op de CLK-boekenbeurs in september signeerde de auteur deze uitgave, betrekkelijk vroeg als we bedenken dat kerstboeken meestentijds een eindje in december verschijnen. Nu kön Joke op tijd zijn, want ze is geen redacteur maar auteur van de bundel en had zodoende niet te maken met te laat inleverende collega's. Slechts met haar eigen werkdiscipline. Het gegeven dat een race tegen de kerstklok niet aan de orde was, heeft zeker bijgedragen aan het feit dat we een erg verzorgde uitgave voor ons hebben liggen: prachtige omslag in een frisse kleur, een duidelijke opmaak en een mooi lettertje. Het belang daarvan mag ook best eens onderstreept worden.

Climaxen
Dan nu de inhoud. Die is erg wisselend, zo u wilt afwisselend. Om met het laatste te beginnen: dit boek bevat verhalen voor alle leeftijden, voor ouderen, voor (jong)volwassenen en voor kinderen. Tussen de JOKE VERWEERD verhalen vinden we twee gedichtencycli, twee gedichten en drie kerstliederen. En dat alles voor 20 gulden. De relatie met het heilsfeit blijft in dit soort boeken een probleem en komt meestal in de tijd van handeling uit: vlak voor de kerstdagen. Dit tijdsgegeven staat op gespannen voet met de situatie waarin de mens zich bevindt. Verdriet, onverwerkte zorg, alleen zijn, het vraagt alles om een oplossing, want... morgen, of... volgende week, is het kerstfeest. Het niveau van de verhalen vind ik ook variëren. Soms is de bovengenoemde omslag te weinig levensecht, lees je er regelrecht naar toe. Een illustratie van verschillende climaxen: „"O, Maarten", zegt ze. Dan is haar gezicht tegen zijn regenjas en zijn armen om haar rug"; „De mensen zullen wel denken dat we gek zijn... al twaalf jaar getrouwd en dan in de auto zitten zoenen!" "Laat maar denken", zegt Leo heel tevreden".

Peer en Jacobi
Vol geconcentreerde spanning is echter een verhaal als dat over Peer en Jacobi, de jongen die deelneemt aan het verzet en die houdt van het meisje wier vader met de Duitsers samenwerkt. Erg doorleefd komt ook het verhaal uit de Franse tijd over. Zo zijn er meer voorbeelden. Joke Verweerd heeft een prettig leesbare stijl. De verhalen en gedichten zijn toegankelijk. Ze gebruikt geen versleten beelden. Voorbeeld: „Arend was naar buiten gegaan en Freek had hard in zijn eigen hand gebeten om de pijn daar te voelen en niet van binnen". Onze verhouding tot God, de gave van Zijn Zoon, komen in de verhalen weinig aan de orde. De thematische spits richt zich meer op het in harmonie samenleven van mensen. En ook dat is een aspect van Kerst! Om de uitgever te citeren: „Het zijn verhalen waarin mensen een nieuwe weg ontdekken, een begaanbaar pad voor het leven, waardoor zij opnieuw verantwoording durven dragen". De leefwereld van de hoofdpersonen lijkt me niet direct die van de gereformeerde gezindte. „Samen kopen ze de boom", „Als om half elf de klokken gaan luiden voor de kerstnachtdienst, krijgt ze opeens zin om erheen te gaan", enzovoorts. Is het terecht dat ik hier een spanningsveld met het lezerspubliek van kerstverhalen en -gedichten signaleer? (Drs. P.J. Vergunst) N.a. V. "Licht aan de luchr, door Joke Verweerd; uitg. Boekencentrum, Zoetermeer, 1991; 136 blz.; prijs 19,90 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.