+ Meer informatie

ZORGEN… WAAROVER EIGENLIJK?

3 minuten leestijd

Op alle mogelijke manieren proberen de media de ‘kredietcrisis’ te vertalen in hapklare zorgbrokken voor de consument. ‘Nee meneer, stel die nieuwe auto nog maar even uit; het gaat siecht met de branche. En let maar goed op uw energierekening, die rijst straks ook de pan uit. En een ander huis..? Niet aan beginnen nu, mevrouw, de markt is fors gekelderd.’ Als deze ‘voedingssupplementen’ wat uitgewerkt raken, hebben de deskundologen in de praatprogramma’s nog wel wat extra’s achter de hand om er voor te zorgen dat Nederland vooral wakker blijft liggen. ‘’t Gaat met de pensioenfondsen niet goed, hè; je ouwe dag loopt hoogst waarschijnlijk wel gevaar.’ De volgende doet het ook goed: ‘Heb je gelezen dat de werkloosheid in één maand tijd met zoveel % is gestagen?’ Al deze injecties om het doemdenken een status te geven naast het Nationaal Dictee hebben ons er niet van weerhouden om in 2008 meer sinterklaasinkopen te doen, om een record aan betalingstransacties rond kerst tot stand te brengen en met oudjaar voor zo’n 60 miljoen in rook te doen opgaan. Geen zorgen dus onder de mensen? Vergis u niet, zegt de socioloog, dit is alleen maar potverteergedrag: even niet denken aan wat er nog komt...na ons - wellicht - de zondvloed? Niettemin doet het aantal gipsvluchten (dit jaar al eerder begonnen dan vorig jaar!) vermoeden dat het pluk-de-dag-refrein nog uit volle borst gezongen wordt... Hoezo, zorgen?

INTUSSEN...

In Noord-Korea creperen zo’n negen miljoen mensen van de honger en de kou. Voedselhulp bereikt hen niet; die gaat naar de partijelite. In Colombia worden duizenden kinderen geronseld door de drugsmaffia; er sterven er velen. Eritrea heeft weer nieuwe Containers in gebruik genomen om er christenen door uitputting en isolering klein te krijgen. In Afrika heeft het ‘leger van de Heer’ weer tientallen burgers met kapmessen afgeslacht. Honderdduizenden vluchtelingen in Darfur, Kongo, Ruanda en waar al niet wachten tevergeefs op wezenlijke hulp; en terwijl de inwoners van Zimbabwe aan cholera ten onder gaan, viert een machtsbeluste dictator zijn driften ten koste van kinderen en zieken. En er is geen redding nabij zolang er aan diplomatieke tafels geborreld wordt….

Waar liggen nu echt onze zorgen? Er gaat bijna geen dag voorbij of organisaties als Open Doors en SDOK melden ons nieuwe voorbeelden van onderdrukking, marteling en dwangarbeid door regimes die erop uit zijn ‘die ellendige aanhangers van dat geloof in Jezus Christus’ de mond te snoeren. CV-Koers heeft recent een themanummer gewijd aan al die gebieden waar vervolging van, en geweld tegen christenen aan de orde van de dag zijn. Midden in dat nummer is een wereldkaart opgenomen met een ranglijst van landen waar ‘geloof het meest kost’. Die kaart is op groot posterformaat op te vragen bij de hierboven genoemde organisaties. Alleen al het bestuderen van die kaart verlost je van veel egocentrische, kortzichtige ‘zorgen.’ De vraag is natuurlijk wel of al die verdrukte broeders en zusters roependen in de woestijn zullen blijven...Zijn zij ons echt een zorg?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.