+ Meer informatie

Z-Afrika niet bang voor sancties VN

,,Ze zullen als pressiemiddel zeker falen"

2 minuten leestijd

PRETORIA, LONDEN — De Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken, dr. Roelof Botha, heeft woensdag gezegd dat hij verwacht dat de Verenigde Naties verplichte handelssanctie» tegen zijn land zullen instellen, maar dat zij zullen falen als pressiemiddel om het te dwingen tot wijziging van zijn standpunt over onafhankelijkheid voor Namibië (Zuidwest-Afrika).

Botha zei dat hij voorziet dat een pleidooi voor sancties in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties schipbreuk zal leiden door het veto van een Westerse mogendheid, maar dat het 50 landen sterke zwart-Afrikaanse blok de algemene vergadering met sancties zal meekrijgen. ••"' ' ,,De radicalen in de Verenigde Naties zullen zich waarschijnlijk wenden tot de algemene vergadering, omhuri sancties daar aangenomen' te krijgen en ik verwacht met succes", aldus ' Botha. „Maar Zuid-Afrika vreest sancties niet. De Zuidafrikaanse regering zal onder geen enkele omstandigheid afwijken van haar elementaire, beginselen", zei de minister.

Zwarten lopen weg

De meeste zwarte Afrikanen liepen .woensdag uit de vergaderzaal van de Veiligheidsraad in New York weg, toen Zuid-Afrika het spreekgestoelte beklom. De Veiligheidsraad van de VN heeft woensdagavond het verdere debat over de kwestie Namibië verdaagd tot .donderdag 1800 uur Ned. tijd. Dit nadat Togo en Zimbabwe waren gehoord. Zambia verklaarde zich tegen elke regeling buiten de VN om, zoals de VS nu zouden overwegen. Het stelde, dat er voor de o'plossing van de kwestie al een goed uitvoerbaar plan is op basis van resolutie 435.

Deze resolutie werd in september 1978 aangenomen en zou volgens de voorzitter van de niet tot het debat toegelaten Namibische verzamelpartij DTA, Petei; Kalangula, die door ZuidAfrika wo^dt gesteund, „in ISTC moet zijn uitgevoerd". ROELOF BOTHA

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.