+ Meer informatie

yezo r I e i

2 minuten leestijd

dig is gespecialiseerd in stomazorg, vindt men in vrijwel alle grote ziekenhuizen. Veel stomaverpleegkundigen houden ook een stomaspreekuur op de stomapolikliniek, waar mensen met vragen en problemen terecht kunnen.

Belangrijk is de keuze van het juiste materiaal met daarbij een leverancier die weet wat er te koop is. Stomahulpmiddelen kunnen in principe bij elke apotheek worden besteld. Men kan daar doorgaans niet met problemen en vragen terecht, omdat de gemiddelde apotheek geen enkele voorraad heeft en ook de specifieke kennis over stomazorg mist.

Stoma (III)

Er is in Nederland één volledig gespecialiseerde stomaspeciaalzaak, CombiCare in Gouda. Dit is een landelijk werkende organisatie, die elk stomahulpmiddel binnen één dag thuisbezorgt, waar men ook woont.

Het bedrijf is dag en nacht bereikbaar, zeven dagen per week voor problemen en noodleveranties. De buitendienst van CombiCare bestaat voor het grootste deel uit stomaverpleegkundigen en uit mensen die zelf ook een stoma hebben. CombiCare werkt nauw samen met stomaverpleegkundigen in de ziekenhuizen.

Om mensen met een stoma goed te informeren heeft CombiCare een boek uitgegeven, getiteld "Baas op eigen Buik". CombiCare werkt ook nauw samen met de Stoma Stichting Nederland, een patiëntgerichte organisatie, die een steunpunt wil zijn voor mensen die hun stoma nog niet helemaal hebben aanvaard. Via deze stichting kan men in contact komen met een andere stomadrager, die zelf alle problemen al heeft verwerkt.

De Stoma Stichting Nederland kan ook bemiddelen bij alle andere stomaproblemen, zoals eerdergenoemde lekkage, geuroverlast, huidirritatie of bij seksuele problemen ten gevolge van het stoma. Samen met CombiCare en de wijk- of stomaverpleegkundige wordt dan naar de beste behandelingsmethode gezocht of wordt de patiënt doorverwezen naar een gespecialiseerde hulpverlener.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de Stoma Stichting Nederland. Telefoon tijdens kantooruren: 01828 - 31507.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.