+ Meer informatie

Communiceren met schrijfaiachientje

1 minuut leestijd

Voor jongeren en ouderen, die zich niet of moeilijk verstaanbaar kunnen maken en die ook niet duidelijk kunnen schrijven, is er de Canon Communicator. De kleinste schrijfmachine ter wereld, een van oorsprong Nederlands idee, is door de Japanse onderneming Canon verder tot ontwikkeling gebracht tot een doeltreffend communicatiemiddel.

Door het indrukken van de toetsen verschijnt er op een papierstrook een duidelijk leesbaar schrift. De afmetingen van het apparaatje: 131 X 85 X 30 mm. Het gewicht is erg laag: 280 gram. Dit apparaatje wordt al in de medische wereld gebruikt, maar ook thuis kan het erg goed van pas komen bij de communicatie tussen de patiƫnt en de huisgenoten. Voor blinden is er een speciaal braille toetsenbord. Er zijn hulpmiddelen voor mensen met een slechte of helemaal geen handfunctie. Een ander hulpmiddel is de rolstoel- of beddestang voor het bevestigen van het schrijfmachientje.

Een volledige uitrusting kost 1100 gulden, exclusief btw. De kosten zijn echter vaak te verhalen op AAW, AWBZ, of de ziekenfondsen. Voor meer informatie: Canon Verkooporganisatie Nederland BV, Cruquiusweg 29, 2102 LS Heemstede; tel. 023291150.

Op de foto ziet u Maarten Wynans, tien jaar en ernstig lichamelijk gehandicapt en zwaar slechthorendend. Hij is dagelijks in het Bio Revalidatiecentrum in Arnhem. Maarten begrijpt geen gesproken, maar wel het geschreven woord. Hij communiceert met de' zogenaamde vingertaai en met de Canon Communicator.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.