+ Meer informatie

Slachtoffers bij schietpartij in deelstaat Kroatië

Serviërs doden drie politiemannen

2 minuten leestijd

BELGRADO (AFP/RTR) - In het westen en oosten van de Joegoslavische deelstaat Kroatië zijn gisteren bij schietpartijen met leden van de Servische minderheid twee of drie Kroatische politiemensen gedood. Zes agenten raakten gewond. Dit meldde het Joegoslavische persbureau Tanjug.

In Polaca, een Kroatisch dorpje in de overwegend door Serviërs bewoonde enclave Krajina in het zuiden van Kroatië, werd gisteren een politieman vanuit een hinderlaag doodgeschoten door Serviërs. Volgens de Kroatische radio hebben de inwoners van Polaca na dit incident de toegangswegen tot hun dorp gebarricadeerd.

Het andere slachtoffer viel in Borovo Selo, een Servisch dorp in het etnisch gemengde gebied Slavonië in Oost-Kroatië. De Kroatische politie was het plaatsje binnengetrokken om twee collega's te bevrijden die sinds de vorige nacht door de dorpelingen werden vastgehouden. Die onthaalden de agenten op een regen van kogels.

Vervolgens werd van beide zijden enkele uren lang geschoten, waarbij een agent werd gedood en zes anderen gewond raakten. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers er aan Servische zijde zijn gevallen. Volgens Tanjug is het Joegoslavische leger inmiddels op weg naar Borovo Selo.

Waanzin

Het persbureau Tanjug meldde later dat bij het treffen tussen de Kroatische politie en inwoners van het dorp Borovo Selo een tweede agent om het leven kwam. Tanjug baseert zich op een verklaring van de plaatsvervangend minister van binnenlandse zaken van Kroatië, Milan Brezak.

„We worden geconfronteerd met nieuwe daden van Servische terroristen en met waanzin bij delen van het leger dat volgens onze bevindingen ook heeft deelgenomen aan de aanvallen op leden van de politie van Borovo Selo", aldus Brezak. Hij riep de bevolking op kalm te blijven. Volgens Brezak is de Kroatische regering, die de Servische actie in Krajina als een gewapende opstand heeft omschreven, in spoedzitting bijeengeko

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.