+ Meer informatie

EG wil VN-troepen in Bosnië-Hercegovina

Premier Markovic afgetreden

2 minuten leestijd

BRUSSEL/BELGRADO (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Europese Gemeenschap wil dat de Verenigde Naties op korte termijn waarnemers en eventueel vredestroepen stationeren in de Joegoslavische republiek Bosnië-Hercegovina. Dat heeft minister Van den Broek» gisteren bekendgemaakt na overleg met de andere ministers van buitenlandse zaken van de EG.

De Gemeenschap zal op de troepenzending aandringen in de VN-Veiligheidsraad. De VN-troepen zouden erop moeten toezien dat in BosniëHercegovina geen gevechten uitbreken. Diplomaten vrezen dat de burgeroorlog in Joegoslavië zich zal uitbreiden tot Bosnië-Hercegovina, nu de EG erkenning van afzonderlijke Joegoslavische republieken in principe heeft aanvaard. Bosnië-Hercegovina maakte gisteren bekend dat het die erkenning zal nastreven. Macedonië had dat al een dag eerder gedaan, waardoor nu vier van de zes Joegoslavische republieken om erkenning van hun onafhankelijkheid hebben gevraagd.

In Bosnië-Hercegovina is de situatie gespannen maar zijn geen grootschalige gevechten uitgebroken tussen de Serviërs, Kroaten en islamieten die er wonen. Of de vrede gehandhaafd blijft, is echter de vraag, gezien het feit dat de Servische bevolking in Bosnië-Hercegovina niets voelt voor onafhankelijkheid. Duizenden soldaten van het door Servië gedomineerde Joegoslavische leger zijn nu gelegerd in Bosnië, nadat ze zich uit Kroatië hebben teruggetrokken.

De aankondiging van Duitsland dat het Kroatië half januari zal erkennen, was in Zagreb aanleiding voor vreugdefeesten en deed de; Kroatische regering gisteren besluiten Joegoslavië dood te verklaren. „Sinds gisteren is Kroatië een onafhankelijke, soevereine en internationaal erkende staat", aldus Radio Zagreb.

De EG zal Kroatië (en andere Joegoslavische republieken) ook per half januari erkennen indien het voldoet aan verschillende voorwaarden.

De Joegoslavische president. Ante Markovic, maakte gisteren zijn aftreden bekend en illustreerde daarmee de ondergang van Joegoslavië. De president was een van de politici die het langst is blijven geloven in het behoud van Joegoslavië. Hij was steeds meer aan de zijlijn komen te staan, vooral na de verkiezingen in de zes afzonderlijke republieken die de politieke macht decentraliseerden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.