+ Meer informatie

Patstelling in Midden-Oosten

Habib blijft onderhandelen

2 minuten leestijd

DAMASCUS — Terwijl de Amerikaanse onderhandelaar Habib zich nog steeds in Israël bevindt, zijn gisteravond in alle hevigheid de gevechten in Beiroet weer opgelaaid. Het was voor buitenlandse schepen de aanleiding de haven uit te varen tot buiten het bereik van het geschut.

De verwachting is dat de hiermede gepaard gaande bombardementen van Beiroet in hevigheid nog zullen toenemen, nu Syrië tenminste 18 lange-afstandskanonnen vanuit Syrië heeft aangevoerd. Hoewel Assad aankondigde dat hij er niet over denkt om zijn Sam-6 luchtdoelraketten uit de Bekaavallei terug te trekken, is op zijn minst deze aanvoer opmerkelijk. Ze kan een nieuwe situatie inluiden.

De Amerikaanse onderhandelaar Habib is nog steeds in Israël. Verwacht wordt dat hij weer in actie zal komen na afloop van de speciale ontmoeting van ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische liga, die vandaag in Damascus bijeen komen.

Probleem
Het probleem blijft de eis van Israël van herstel van de oude status quo: dit was de situatie waarin stilzwijgend overeenkomsten er vijf jaar lang voor zorgden dat de onrust in Libanon niet op Israël en Syrië oversloeg. Israël wil dat Syrië daartoe zijn raketten uit Libanon terugtrekt, maar, naar Begin donderdag in een in de VS uitgezonden interview zei, zonder dat het zijn vluchten boven Libanon beperkt. Aan een dergelijke „ruil" begint Israël niet, zo zei Begin, en op de vraag of het zijn activiteit in de lucht boven Libanon ook maar enige beperking zou willen opleggen antwoordde hij: „helemaal niet". Begin kan volgens waarnemers kort voor de verkiezingen van 30 juni onmogelijk meer militair ingrijpen, daar dit door de versterking van de Syrische defensie in Libanon niet zonder verliezen zou kunnen. Syrië zegt de raketten nodig te hebben om zijn 30.000 soldaten in Libanon te kunnen beschermen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.