+ Meer informatie

Kreukelzones en extra versterkingen zijn niet voldoende

Nieuwe Duitse botsproefinethoden bewijzen: auto's zijn nog steeds gevaarlijk

5 minuten leestijd

Het Duitse blad Auto Motor und Sport begon vorig jaar middenklasse-auto's aan een speciale test te onderwerpen. Met een vaart van 55 km/u werden ze half tegen een betonblok gereden. Conclusie: in diverse auto's zouden de inzittenden die klap niet hebben overleefd. Dat kwam hard aan bij de autofabrikanten.

Botsproeven of crashtests zijn natuurlijk niets nieuws. Reeds jarenlang rijden autofabrikanten nieuwe auto's tegen een betonblok om te kijken of ze aan de veiligheidsnormen voldoen. Bij de meeste crashtests wordt een auto echter met een snelheid van 48 km/u frontaal tegen een betonblok gereden. De resultaten van die tests zijn meestal bevredigend: de kreukelzones blijken goed te werken en de inzittenden lopen hoogstens lichte verwondingen op. Bij de gebruikelijke crashtests lijkt alles koek en ei.

Offset-crash
Bij de crash van het Duitse blad werd een auto echter niet alleen met een hogere snelheid tegen het blok gereden, maar ook zodanig dat slechts de helft van de voorkant met het blok in aanraking kwam. Deze zogenaamde offset-crash is aanzienlijk zwaarder dan de frontale crash. De schijnbaar geringe snelheidsverhoging tot 55 km/u heeft namelijk tot gevolg dat er 20 procent meer energie vrijkomt. Bovendien moet de klap door de helft van de kreukelzone worden opgevangen. De offset-crash komt veel beter overeen met de omstandigheden in de werkelijkheid. In het verkeer gebeurt het zelden dat een auto volledig frontaal tegen een muur of een andere weggebruiker botst. De meeste botsingen vinden schuin van voren plaats, dus half frontaal, of tegen een boom. Dan wordt de kreukelzone heel wat zwaarder op de proef gesteld dan wanneer de klap volledig frontaal kan worden opgevangen.

Verfrommeld
Uit de resultaten van de crashtests bleek dat de meeste auto's niet op deze gemene aanrijding berekend waren. Ze frommelden zover in elkaar dat ook de passagierscabine werd aangetast. Stuur en dashboard werden bij diverse autotypen het interieur in gedrukt en bij enkele auto's kwamen ook de pedalen ver naar binnen. Op zo'n manier dat de dummy's, die als passagiers gebruikt werden, ernstige beschadigingen opliepen. In enkele gevallen zo ernstig dat het letsel voor een mens fataal geweest zou kunnen zijn. Bij sommige auto's was de carrosserie zo ontzet dat de portieren niet meer normaal geopend konden worden. Al met al niet zulke prettige resultaten voor de autofabrikanten, die nog extra in de knel kwamen te zitten toen ook organisaties als de ANWB in samenwerking met de Duitse ADAC en Engelse automobilistenorganisaties soortgelijke crashtests gingen uitvoeren en tot dezelfde conclusies kwamen. In allerijl werd dus opdracht gegevens de constructies van de auto's zo te veranderen dat ze botsingen beter konden doorstaan. En slim als de autofabrikanten zijn, wisten ze van de nood meteen een deugd te maken door de verbeteringen die ze noodgedwongen moesten doorvoeren bij de nieuwe modellen als sterke punten van hun merk naar voren te brengen. Veiligheid werd een belangrijk verkoopargument.

Veiliger
In vergelijking met de voorgaande modellen zijn veel auto's daardoor inderdaad veiliger geworden. De fabrikanten hebben de carrosserieën op belangrijke plaatsen zodanig versterkt dat de auto's een stuk stijver zijn geworden. Natuurlijk moet de kreukelzone nog wel zijn werk blijven doen, dat wil zeggen de botsingsenergie opvangen, maar niet zodanig dat de passagiersruimte bedreigd wordt. Om dit te bereiken past een merk als VW in de nieuwe Golf langsdragers toe waarvan de dikte van het plaatstaal naar achteren toeneemt. Deze langsdragers kreukelen als een trekharmonica in elkaar bij een botsing, maar bieden steeds meer weerstand hoe dichter men bij de passagierskooi komt. Veel merken hebben tegenwoordig een extra dwarsdrager onder het dashboard, zodat het minder snel naar binnen wordt gedrukt en veel fabrikanten hebben portierversterkingen bij de raamstijlen en handgrepen gemaakt en de portierdorpels versterkt zodat het portier ook na een zware botsing gemakkelijk geopend kan worden. En bij diverse auto's worden tegenwoordig ook veiligheidsbalken in de portieren aangebracht, waardoor de inzittenden beter beschermd zijn bij aanrijdingen van opzij.

Airbag
Voor de veiligheid van de inzittenden is het belangrijk dat de veiligheidsgordel goed om het lichaam sluit. Om te zorgen dat zowel lange als korte mensen goed in de gordel zitten, zijn bij veel auto's de bevestigingspunten aan de middenstijl in hoogte verstelbaar gemaakt. Sommige auto's, zoals de Opel Astra, worden geleverd met een zogenaamd gordelspansysteem, dat in geval van een botsing de autogordel nog enkele centimeters aantrekt. Alleen als de gordel strak om het hchaam gespannen is, kan hij zijn beschermende werking namelijk het best uitvoeren. En ten slotte is in veel auto's tegenwoordig een airbag leverbaar. Een airbag is een luchtzak die de inzittenden opvangt wanneer ze door de kracht van de botsing naar voren worden geschoten. In enkele auto's is de airbag al standaard.

Tegenligger
Al met al een hele vooruitgang. Toch zijn veel consumentenorganisaties nog steeds niet tevreden. In samenwerking met Duitse, Engelse, Franse en Noorse organisaties deed de Nederlandse Consumentenbond onlangs botsproeven die nog een stukje verder gaan dan de zogenaamde offset-crash. Hierbij werd de auto niet tegen een massief betonblok gereden, maar tegen een geïmiteerde tegenligger. Het blok waartegen de auto's werden gereden, bestond uit zacht materiaal en bevond zich op zo'n veertig centimeter hoogte boven de grond. Het oppervlak van de auto dat met het blok in aanraking kwam, was daardoor kleiner dan bij een massieve muur het geval was. De eisen die aan de kreukelzone werden gesteld, waren daardoor nog groter. De resultaten waren vernietigend. Zowel voor de testauto's als voor de net opgepoetste images van de autofabrikanten. Als er mensen van vlees en bloed in de auto's zouden hebben gezeten, zouden ze zeer ernstige verwondingen hebben opgelopen. Bij botsingen van achteren en van opzij zouden de gevolgen nog veel ernstiger zijn geweest: in veel gevallen zou men het niet hebben overleefd. De consumentenorganisaties concludeerden dat auto's ondanks alle mooie verhalen van autofabrikanten nog steeds zeer onveilige vervoermiddelen zijn. Er moet nog veel gebeuren om auto's echt veilig te maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.