+ Meer informatie

Scheepswerf Damen levert Iran schepen

Sleepboot en watertanker aangekomen

2 minuten leestijd

DEN HAAG/TEHERAN — De Iraanse marine is versterkt met twee Nederlandse schepen van de scheepswerf K. Damen in Hardinxveld-Giessendam. De schepen zijn maandag aangekomen in de Zuidiraanse haven Bandar Abbas bij de Straat van Hormoez. Dit heeft gisteravond directeur Damen desgevraagd bevestigd.

  Het gaat om een kleine sleepboot van 22 meter en een watertanker met acht tanks, die een gezamenlijke inhoud hebben van circa 500 kubieke meter. „Deze twee schepen zijn het tweede en derde van een serie van zes. De andere zijn bijna vaarklaar en zullen half november richting Iran vertrekken", aldus Damen.
  Het scheepsbouwbedrijf uit Hardinxveld-Giessendam, dat zes Iraniërs op de eigen werf heeft opgeleid om te kunnen omgaan met de door Teheran bestelde boten, heeft voorts nog een optie op twee watertankers „maar de onderhandelingen daarover zijn nog niet afgerond", aldus directeur Damen.
  
Een Iraanse krant meldde gisteren dat revolutionaire gardisten de schepen van Nederland naar Iran gevaren hebben. Damen sprak dat tegen en zei dat een Nederlands bedrijf voor het transport heeft zorggedragen.
  
„De schepen kunnen tanks, pantservoertuigen en auto's vervoeren. Ook kunnen ze assistentie verlenen aan amfibische operaties overal in de Perzische Golf en de Golf van Oman", aldus deze krant. De laatste maanden heeft de Iraanse marine herhaaldelijk buitenlandse schepen geënterd die ervan werden verdacht materieel voor Irak te vervoeren dat zou kunnen worden gebruikt voor de oorlogvoering tegen Iran.


Civiel
  Hoewel voor de meeste transacties met een buitenlandse krijgsmacht volgens het „Uitvoerbesluit Strategische Goederen" een exportvergunning moet worden verleend door het ministerie van economische zaken, is zo'n vergunning volgens de scheepswerf Damen in dit geval niet nodig omdat het gaat om „civiel materieel waar geen bewapening op zit".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.