+ Meer informatie

Kunstgrepen

4 minuten leestijd

Cézanne geveild

Veilinghuis Christie's in Londen veilt op 30 november zeven schilderijen van Paul Cézanne. Ze zijn afkomstig uit de collectie van Auguste Pellerin. Men verwacht een opbrengst van in totaal 12 miljoen pond (35 miljoen gulden). De zeven schilderijen stammen uit diverse perioden van Cézanne (1839- 1906). De collectie bevat onder meer "Portrait de l'artiste" uit 1866 en "Cinq Baigneurs" (vijf baders) geschilderd tussen 1880 en 1882. Dit maakt deel uit van een serie schilderijen rond het thema baden. De jaren 1890 worden vertegenwoordigd door "De man met pijp", volgens Christie's een voorstudie voor de pijproker die terugkeert op Cézannes "Joueurs de Cartes" (Kaartspelers)

Floris Amtzenius

De schilder Floris Arntzenius (1864-1925) is niet bekend bij een breed publiek. Het is al meer dan twintig jaar geleden dat het Haagse Gemeentemuseum een tentoonstelling aan deze Nederlandse impressionist wijdde. De man die de bijnaam "de Breitner van Den Haag" verwierf, is altijd overschaduwd geweest door diezelfde George Hendrik Breitner en ook door Isaac Israels. Het Haags Historisch Museum en de Haagse kunsthandel Van Voorst van Beest organiseren nu, nog tot 16 november, een expositie van 170 werken van Arntzenius in dit museum aan de Korte Vijverberg èn in de galerie aan de Laan van Meerdervoort 5a.

Japanse kunststeun

In ruil voor het uitlenen van schilderijen steunt Nagasaki Holland Village, de Hollandse miniatuurstad in Japan, de Haagse Galerij Willem V. De Japanse ondernemers achter Nagasaki Holland Village betalen „een nog niet vastgesteld bedrag" mee aan de opknapbeurt van deze 18e-eeuwse stadhouderlijke kunstzaal. De Rijksgebouwendienst schildert het en knapt de ingang (naast museum de Gevangenpoort) op. Van het Japanse geld worden ophanging en teksten verbeterd. De Galerij valt onder de directie van het Mauritshuis, dat Nagasaki „Princes and Paintings, treasures from the Mauritshuis" uitleent. De expositie in het in Nagasaki nagebouwde Paleis Huis ten Bosch gaat in december open.

Gerrit Rietveld

Het huidige beeld van architect en vormgever Gerrit Rietveld (1888-1964) moet genuanceerd worden. Zijn werk is veel gevarieerder en veelzijdiger dan werd aangenomen. Dit concluderen M. Küper (Centraal Museum in Utrecht) en I. van Zijl (conservator Toegepaste Kunst bij dat museum) in een uitgebreide studie over de architect. Aanleiding tot het onderzoek is de overzichtsexpositie van het werk van Rietveld, die van 28 november tot 21 februari 1993 in het Centraal Museum in de Domstad wordt gehouden. Daarna gaat de tentoonstelling naar het Centre Pompidou in Parijs en het Guggenheim Museum in New York.

Eeuwfeest Miró

In Spanje wordt volgend jaar herdacht dat de (Catalaanse) schilder Joan Miró 100 jaar geleden in Montroig werd geboren. Hij is in 1983 overleden. In Spanje was men onder de indruk van het Van Gogh-spektakel in 1990 in ons land. De daarvoor verantwoordelijke oud-zakenman en kunstverzamelaar Frits Becht en zijn stichting Cadre worden nu bij de Miró-viering betrokken. Centraal in hetMiró-jaar komt een expositie in samenwerking met Fundació Joan Miró in Barcelona. Daar worden zo'n 200 schilderijen geëxposeerd, mét de voorbereidende schetsen, notities en tekeningen. „Die maakte hij voor ieder schilderij, soms op een metrokaartje of op de rand van een krant", aldus Becht.

Zojuist verschenen

Bij uitg. Wereldbibliotheek in Amsterdam verschenen recent twee debuutromans: "Quatertemperdagen" door Erik Vlaminck (126 blz., 24,50 gld.) met een motto van de Hongaarse schrijver Györgi Konrad. Vlaminck is docent en projectleider in de welzijnsector. En "De lichten" van de 73-jarige Willy Wielek, vrouw van H. Kweksilber, alias Wielek. (252 blz., 34,50 gld.). Willy Wielek is vertaalster, journaliste en filmrecensente bij Trouw en Opzij. Motto van haar roman is het gedicht "Alle Galgenlieder" van Christian Morgenstern. Twee nieuwe literaire monografieën zijn "Franz Kafka-De tragiek van het bestaan" door de kunstfilosoof Jacques De Visscher (Uitg. Kok Agora Kampen en DNB/Pelckmans in het Vlaamse Kapellen, 125 blz., 24,90 gld.) en "De gezusters Brontë" door dr. Phyllis Bentley (uitg,. Kwadraat, Utrecht, met zwart-wit foto's, 137 blz., 18,50 gld.). Dit boek van Bentley over de schrijvende zusjes Emily, Charlotte en Anne Brontë verscheen in Londen reeds in 1969.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.