+ Meer informatie

Droogte nadert kritieke punt

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De hoge temperatuur heeft de Nederlandse boeren nog niet tot wanhoop gebracht, maar hét moet niet te lang meer duren. Wij naderen het kritieke punt en zou dat worden bereikt, dan betekent dat vermindering van de opbrengsten. Dit zei ir. G. van den Berg, directeur van het produktschap voor granen, zaden en peulvruchten donderdag.

De stand van zaken schetste de heer Van den Berg als volgt. In ons land is op het ogenblik weinig gras, vooral op bedrijven op de zandgronden. Dat betekent dat er weinig hooi is gewonnen, zodat de voedselpositie voor het rundvee in de komende winter mogelijk moeilijk zal zijn.

In de akkerbouw zijn op dit moment nog geen grote moeilijkheden, maar de warmte moet niet veel langer aanhouden. Dan zullen de opbrengsten van granen, bieten en aardappelen teruglopen, zei ir. Van den Berg. Deze gewassen groeien voor een groot deel op zeeklei, waar de watervoorziening goed is.

In droge jaren heeft Nederland op dit punt een voorsprong op de ons omringende landen. Frankrijk rekent nu al op een mindere opbrengst van de akkerbouwprodukten.

„Er kan evenwel nog van alles gebeuren", zegt ir. Van den Berg. „Als er binnenkort regen valt, zijn veel problemen de wereld uit".

De inspecteurs van de dierenbescherming zijn de laatste dagen steeds meer door voorbijgangers geattendeerd op vee dat te weinig drinlcwater krijgt. De dierenbescherming heeft daarom iedereen laten oproepen de dieren in het open veld van voldoende vers drinkwater te voorzien.

Volgens een woordvoerder van de dierenbescherming komen de klachten over onvoldoende verzorgd vee uit alle delen van het land. Ook weaken hofhonden worden nog al eens vergeten. De dierenbescherming adviseert verder dieren die in kooien worden gehouden, in de schaduw te plaatsen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.