+ Meer informatie

Ina de Vries-van der Lichte

2 minuten leestijd

Afgelopen week is in Amstelveen na ernstige ziekte de schrijfster Ina de Vries-van der Lichte overleden. Ze werd 68 jaar en is vrijdag op Zorgvlied in Amsterdam begraven. In de overlijdensadvertentie stond een citaat uit een van haar romans: „Als we voor God verschijnen, zal er niets zijn waarop we ons kunnen verheffen, niets wat we Hem kunnen aanbieden dan ons hunkerend hart". Ina de Vries-van der Lichte was voor haar werk onderscheiden met de eremedaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Veel boeken van deze schrijfster van wat wel 'familieromans' heet, verschenen bij uitg. Kok in Kampen, onder meer in de VCL-reeks. Zij was bekend en geliefd bij veel lezeressen van deze boeken. Daarom vind ik het vreemd dat zij niet is opgenomen in het in 1985 bij Kok verschenen boek "Geliefde Schrijfsters", waar vijftien auteurs van dit genre romans aan bod kwamen met een verhaal, een korte (auto)biografie, een foto en bibliografie. In dat boek stonden wel 'vakgenoten' van haar, zoals Henny Thijssing-Boer, Cateau Kray-Sijsma, Margreet van Hoorn, Jos van Manen Pieters, Mien van 't Sant, Mink van Rijsdijk en Nel Schuttevaêr-Velthuijs. Toch hoorde naar mijn gevoel ook Ina de Vries in deze rij thuis. In "Waarom wij?" komen we Corinne en Jelmer Galjaard tegen, wier eerste kind, Nicolien, gehandicapt is. Daardoor loopt ook hun huwelijk een tijdlang gevaar, maar tijdens een reis naar de "Gordel van Smaragd" Indonesië zoeken ze antwoord op die klemmende vraag: waarom overkomt óns dit alles? In een andere VCL-roman komt weer een kinderloos echtpaar voor: "Ferdinand en ik". Ferdinand verlaat de actieve dienst en het lijkt erop dat hij met zijn Bets (de ik-f iguur in de roman) van een welverdiende rust zal gaan genieten. Maar nu pas blijkt hun leven volop te beginnen, met veel geluk en veel verdriet. Nauw met hen verweven is het verhaal van de jonge gelieven Trippie en Hans.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.