+ Meer informatie

„Hier heersen eigen wetten"

2 minuten leestijd

ZOLLIKON — Ondanks de val van het communisme zit in Groot Rusland nog steeds iemand gevangen die kort voor de omwenteling het portret van Lenin verbrandde. Zijn strafmaat wordt bepaald door het onveranderde artikel 206 over „vandalisme", zo bericht het Duitse onderzoeksinstituut Glaube in der 2. Welt.

De 41-jarige Aleksander Efimov uit Petersburg zegt het portret van Lenin te hebben verbrand „omdat deze geen god is en niet waarmaakte wat hij beloofde". Zijn protest kreeg destijds de sympathie van zijn collega's van de Izorskij-fabriek. Nu in het hele land de Lenin-paragrafen worden verwijderd en zijn woonplaats Leningrad is veranderd in Sint Petersburg, moet Efimov echter nog negen maanden uitzitten.

De omstandigheden in het strafkamp UG 42/14 waar Efimov verblijft, zijn erbarmelijk. Koolsoep en havermoutpap is er drie maal daags het voedsel. Volgens de gevangenen worden de waakhonden voorzien van hun vleesrantsoen. Protesten van gevangenen worden afgestraft met vijftien of meer dagen isoleercel. Deze gaan vaak gepaard met hongerstakingen.

Tijdens een bezoek van westerse waarnemers aan het strafkamp bleken de gebouwen vooraf grondig geboend en geverfd te zijn. De gevangenen was dringend verzocht om niet te veel uit de school te klappen. De kampoverste deed hierbij de verzekering dat weigeraars „niet lang meer zouden leven".

Het gesprek met Efimov kon onder druk van de waarnemers overigens in vrijheid worden gevoerd. „Zo gauw jullie weg zijn, worden de regels weer aangescherpt. Hier heersen eigen wetten", deelden andere gevangenen echter mee. Tijdens de putsch onderstreepte de kampleiding haar trouw aan het oude systeem.

Humanisering van het Russische strafrecht, dat mensen door dwangmaatregelen wil omvormen tot betere burgers, is volgens de westerse waarnemers niet mogelijk. Het moet van de grond af aan en geheel opnieuw worden opgebouwd, zo vinden zij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.