+ Meer informatie

Warme en koude wortelen

2 minuten leestijd

Vrijwel iedereen lust worteltjes. Heel gemakkelijk, vooral met kinderen. Wortels bevatten heel veel vitamine A, wat een gunstige werking op de ogen heeft. Maak ze eens op een andere manier klaar.

Wortelroomsoep
Voor vier porties
500 g worteltjes, 1 grote ui
30 g boter, V41. kippebouillon
100 g langkorrelige rijst, zout
1 theel. citroensap, peper, cayennepeper
V4 liter slagroom, 2 bosjes waterkers
Maak de wortels schoon en snijd ze in stukjes. Pel en snijd de ui. Smoor wortels en ui in de boter en voeg de bouillon toe. Laat 25 min. koken. Strooi de rijst in kokend water met zout en kook die 15 min. Laat het uitlekken in een zeef. Pureer de worteltjes, bijv. met de handmixer en doe ze weer bij de bouillon. Breng het geheel op smaak met citroensap, peper en cayennepeper, zodat een pittige smaak ontstaat. Voeg de rijst toe en schenk de soep in vier kommen. Sla de slagroom stijf, versnipper de waterkers en meng die met de room. Versier de soep met dotten slagroom.

Wortelsla met citroenmelisse 
250 g wortels, 1 eetl. gehakte citroenmelisse
1 gesnipperd sjalotje, V2 geraspte zure appel
Meng alle ingrediënten door elkaar en zet ze afgedekt even in de koelkast, zodat de smaak alles goed doortrekt.

Wortelsalade met radijs
300 g wortelen, 1 bosje radijs, 1 krop sla
1 eetl. kleingeknipte bieslook of ui
2 eetl. kleingesneden peterselie
Maak alle groenten schoon en was ze. Laat de krop sla uitlekken op een vergiet. Rasp de wortels en snijd de radijs heel fijn. Vermeng de groenten en de kruiden met een slasaus en laat de saus even intrekken. Schep ten slotte de sla erdoor. Voorbeeld slasaus: roer 1 theelepel mosterd. wat zout en peper en een mespunt suiker met 1 eetlepel azijn tot een papje en vermeng dit met 2 eetlepels olie.

Citroenmelisse
Citroenmelisse lijkt wat het uiterlijk betreft een beetje op de brandnetel. Het kruid heeft een frisse citroengeur en -smaak. Vandaar de naam, die trouwens ook wel citroenkruid luidt. Citroenmelisse heeft een rustgevende werking en verdrijft slapeloosheid. Kook het kruid niet mee, maar voeg de fijngesneden blaadjes op het laatste moment toe aan een gerecht. Verse blaadjes zijn lekker in rode kool, bietjes, gemengde sla, visgerechten, paddestoelgerechten, soepen en sauzen. Mogelijkheden te over!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.