+ Meer informatie

Weer financiële perikelen bij Duitse joden

1 minuut leestijd

HEIDELBERG (ANP) - Drie jaar (,na de affaire rond voorzitter Werner ..Nachmann is de Joodse gemeenschap in Duitsland opnieuw getroffen door wat inmiddels een financieel schandaal genoemd wordt.

Bij de Hogeschool voor Joodse Studiën in Heidelberg, de Duitse rabbijnenopleiding, is volgens het weekblad Der Spiegel niet alleen overmatig gedeclareerd, maar bestaat bovendien nog een geheim potje van een half miljoen mark waarvan de centrale raad van Duitse joden niets wist.

De resultaten van het accountantsonderzoek brengen de financiële manipulaties in herinnering van de vorige raadsvoorzitter, Werner Nachmann, die de rente over 400 miljoen mark smartegeld voor joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog verduisterde. Nachmann, die overleed voordat de zaak in de openbaarheid kwam, had 33 miljoen mark op de rekening van zijn eigen textielzaak overgemaakt. Nachmanns opvolger, Heinz Galinski, drong er toen zelf bij de Westduitse regering op aan de onregelmatigheden door de rechter te laten onderzoeken.

Bij de centrale raad zijn 73 joodse gemeenten, met ruim 33.000 leden, aangesloten. De joodse gemeente in Berlijn is met 7000 leden de grootste.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.