+ Meer informatie

Ingrijpend besluit

3 minuten leestijd

De winkels in Nederland mogen de hele week open. Gisteren heeft het kabinet de knoop doorgehakt over de sluitihgstijden. Winkeliers kunnen in principe 24 uur per dag en zeven dagen per week hun deuren openen. Bovendien vindt de regering het wenselijk dat ook overheidsinstellingen veel langer voor de burger toegankelijk zijn.

Het besluit van het kabinet is ingrijpend. De regering heeft in feite gekozen voor een volledige liberalisering van de Winkelsluitingswet Weliswaar geldt de voorwaarde dat de plaatselijke overheid toestemming moet verlenen om de winkels tijdens de nachtelijke uren en op zondagen te openen, maar dit hoeft nog geen beperking te zijn, want de ge.meenten mogen zelf bepalen wat ze doen.

Met deze beslissing gaat een belangrijke wens van het kabinet in vervulling. In het regeerakkoord 'kondigde premier Kok al aan dat de winkeltijden veel verder'moesten worden verruimd „om moderne arbeids- en leefpatronen niet in de weg te staan". De burger moet bij het winkelen de maximale vrijheid hebben.

De reacties op het kabinetsvoorstel lopen sterk uiteen. De grootwinkelbedrijven zoals V & D, De Bijenkorf en Albert Heijn zijn tevreden. Zij hameren al lang op een forse verruiming van de openingstijden. Volgens hen heeft dit grote voordelen voor de consument en bovendien leidt het tot een uitbreiding van de werkgelegenheid.

Andere organisaties zoals de RMU, de FNV en MKB Nederland, waarbij de kleinere winkels zijn aangesloten, keren zich echter tegen het besluit Terecht zetten zij grote vraagtekens achter de zogenaamde voordelen.

Het argument dat consumenten veel ruimere openingstijden willen, kan in twijfel worden getrokken. De ervaringen met koopzondagen en de latere sluitingen zijn namelijk niet onverdeeld positief. Als men de consument al meer mogelijkheden wil geven om te winkelen, waarom dan niet eerst een tweede koopavond uitgeprobeerd?


Ook het agument van de voordelen van de langere openingstijden voor de werkgelegenheid kan worden betwijfeld. Misschjen dat grootwinkelbedrijven wel een aantal mensen extra aannemen, maar voor kleinere winkels ligt dat veel moeilijker. De verruiming zorgt voor hogere arbeidskosten, terwijl daar waarschijnlijk niet veel extra inkomsten tegenover staan. Het is immers niet te verwachten dat de consument meer gaat besteden.

Een groot bezwaar van het kabinetsvoorstel is ook dat het gezinsleven van de winkeliers en het personeel wordt aangetast, als zij vaak in de avonduren en op zondag moeten werken. Bovendien leiden de plannen tot oneeriijke concurrentie. Winkeliers die hun deuren niet op zondag openen, worden immers benadeeld ten opzichte van collega's die dat wel doen.

Dergelijke argumenten zijn voor het kabinet blijkbaar niet van doorslaggevend belang. Voor de paarse regering staat het werken aan een moderne maatschappij, waarin de mens de maximale vrijheid heeft, centraal. Dat blijkt ook uit het idee om de deuren bij overheidsinstellingen langer open te laten.

Het kabinetsvoorstel maakt duidelijk dat in Nederland de bijbelse nonnen en waarden een steeds geringere plaats innemen. Hiertegen dient krachtig èn waardig geprotesteerd te worden. Gelukkig worden door verschillende kerkeraden, organisaties en individuele personen initiatieven ondernomen.

Maar hoewel het goed is dat er wordt geprotesteerd, moeten we oppassen dat het belangrijkste wapen van een christen niet wordt vergeten, namelijk het gebed. En dat niet met de hoogmoed van de ferizeër, maar met de ootmoed van de tollenaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.