+ Meer informatie

26 mei verkiezingen

2 minuten leestijd

over de woonlasten. Hij is het spoor volledig bijster. De feiten wijzen dat uit". Dat heeft de PvdA-aanvoerder Den Uyl donderdagavond gezegd in Weert.

Volgens Den Uyl heeft Van Agt vorige week vrijdag in een kranteinterview verklaard dat de huurders tien procent van hun inkomen extra aan huur moeten gaan betalen. „Dat heeft hij tot op de dag van vandaag niet teruggenomen. Wel maakt hij zich kwaad over het feit dat ik hem aan die uitspraak herinner. Waarom toch," zo vroeg Den Uyl zich af.

Volgens hem heeft Van Agt ook moeite om de cijfers uit de verschillende verkiezingsprogramma's over de huurplannen van CDA en PvdA uit elkaar te houden, terwijl hij bovendien de „onzinnige gelijkstelling" hanteert van woningwetwoningen en het geheel van de gesubsidieerde woningbouw, zei Den Uyl. Maar zo, besloot hij, „niet alle ongerijmdheden van de lijsttrekker van het CDA behoeven commentaar".

D'66 fractievoorzitter Jan Terlouw onderschrijft ondanks kritiek, in hoofdlijnen het donderdag verschenen sociaal-economisch eerstejaarsprogramma van de PvdA. Terlouw deelde dit donderdagavond mee tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Gorkum.

Wel wijst D'66 de voorstellen van de PvdA om de loon- en inkomstenbelasting met een kwart procent van het nationaal inkomen per jaar te verhogen, af. Een dergelijke verhoging zal naar zijn mening leiden tot grotere afwenteling en ontduiking door de belastingplichtigen. Verder vindt hij het feit dat de PvdA vasthoudt aan een groeidoelstelling van 2,25 procent per jaar, gebaseerd op een te groot optimisme, dat door de jongste cijfers van het Centraal planbureau niet wordt gerechtvaardigd. De noodzakelijke vernieuwing van onze produktiestructuur, die kennelijk ook door de PvdA wordt nagestreefd, zal immers enkele jaren kosten om werkelijke effecten te hebben in de vorm van een hoger groeipercentage.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.