+ Meer informatie

gijzeling in Barcelona beëindigd

3 minuten leestijd

VIADRID — Voor de tweede maal in drie maanden lieeft Spaanse democratie een aanslag overleefd, uitgevoerd 9r lieetlioofden die „in naam van uiterst rectits" Spanje Iden redden van de „rode terreur". Een paramilitair nmando bestormde zaterdag een filiaal van de Spaanse itrale bank in Barcelona en gijzelden alle aanwezigen, steravond laat gaven de bezetters zich over. Een van hen am bij de politieaanval om het leven.

e hele reddingsoperatie heeft netig minuten geduurd. Op de Plaza aluna voor de bank speelden zich na >evrijding van de gijzelaars dramaie tonelen vol vreugde en emotie af. duizenden toeschouwers omarmden •olitie. m 20.10 uur vielen de eerste schoVoordien hadden de Spaanse autoiten duidelijk gemaakt dat niet op ïisen van de bezetters kon worden !gaan, die de „Banco Central" za:ag wild - om zich heen schietend den bestormd en ruim 300 mensen ijzeling hadden genomen. In de loop de 37 uur durende bezetting lieten ingeveer 220 gijzelaars vrij. orspronkelijke eis van de bezetters de vrijlating van vier officieren van juardia Civil onder wie Antonio Te, die deelnamen aan de poging tot itsgreep op 23 februari. Tejero, die 23 februari de bezetting van het anse parlement leidde, en de drie eren veroordeelden echter de aktie rezen hun bevrijding af. Daarop eisde bezetters nog slechts een vrije afit voor henzelf.

Ultimatum
lie gijzelaars zijn ter observatie rgebracht naar een ziekenhuis. Het inendste moment van de gijzeling 1 zich voor zondag rond het miduur toen een ultimatum afliep. De ïtters hadden gedreigd vijf gijzes te doden indien niet aan de eisen moet werd gekomen. Het ultima1 verstreek echter zonder dat er iets surde. Daarna geopende onderhanngcn met de bezetters leidden niet resultaten. e bestorming van het bankgebouw r een speciaal opgeleide anti-terreur eenheid kwam als een volledige verrassing. Het was de eerste grote operatie van de anti-terreur-brigade, die drie jaar geleden in het leven werd geroepen, hoewel bij de bestorming hevig werd geschoten bleven de gijzelaars ondanks een hagel van kogels ongedeerd. De gijzelaars, die tijdens de actie angstig naar buiten renden, kropen naar een iinetro-ingang op het plein voor de bank of zochten dekking achter krantenkiosken. Veel gijzelaars barsten na hun redding in tranen uit. Slechts een gijzelaar moest voor een beenwond in het ziekenhuis behandeld worden.

Mysterie

Terwijl Spanje opgelucht ademhaalt over de goede afloop van de gijzelingsactie in de Banco Centra! in Barcelona blijft de politieke achtergrond van de actie voorlopig nog een mysterie. Nadat de bezetters van de bank zich zondagavond tijdens de bestorming van het gebouw hadden overgegeven verklaarde minister van Binnenlandse zaken Juan José Roson dat het ging om elf anarchistenen en gewone misdadigers met een strafblad, die mogelijk wel door een rechts-extremistische groepering werden betaald.

Het Spaanse persbureau EFE meldde dat de bezetters behoorden tot een „anarcho-syndicalistische organisatie" die zich „Groep-80" noemt. De actie zou zijn bedoeld om de Guardia Civil in diskrediet te brengen. Ze zouden in de Zuidfranse stad Perpignan zes mitioen pesetas (ongeveer 160.000 gulden) hebben ontvangen voor deze actie, zo meldt EFE uit „betrouwbare bron". Maar deze verklaringen stuitten in brede kring op verbazing en ongeloof.

Schmidt bracht een kort bezoek aan de Franse hoofdstad op zijn terugreis uit de Verenigde Staten. Hij is de eerste buitenlandse leider die een bezoek aan Mitterrand brengt, sinds deze vorige week als president werd geïnstalleerd.

„Ik heb tegenover Bondskanselier Schmidt het belang herhaald dat ik hecht aan de vertrouwelijke betrekkingen tussen onze twee landen en hun leiders," aldus de Franse president in een korte verklaring. Verder zijn volgens Mitterrand de

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.