+ Meer informatie

Nederland in juli koploper met inflatie

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) De gemiddelde inflatie in de Europese Gemeenschap is mede door forse kostenstijgingen in Nederland in juli gestegen tot 5,3 pro-' cent ten opzichte van juli 1990. In juni was dit nog 5,1 procent.

Dit blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van Eurostat, het EG-bureau voor de statistiek. Nederland, dat anders met Duitsland laag scoort, spande in juli de kroon met een inflatie van 1,4 procent, terwijl het gemiddelde op 0,5 procent lag. Als oorzaak wordt genoemd de verhoging van de huren, de gasprijzen en de brandstofaccijnzen. De inflatie in juli ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar bedroeg daardoor 4,7 procent, terwijl dat in juni 3,6 procent was. In juni 1990 bedroeg dat verschil met juni 1989 nog maar 2,3 procent.

Duitsland scoorde (terwijl nog niet eens de vroegere DDR erbij betrokken wordt) met een inflatie van 0,9 procent ook niet best. Dit komt omdat de brandstofaccijnzen en andere directe belastingen werden opgetrokken. Volgens gegevens over augustus van het Duitse CBS is de inflatie kennelijk een halt toegeroepen.

Spanje had een gemiddelde prijsstijging van 1,2 procent maar dat ligt, aldus Eurostat, vooral aan de gebruikelijke voedselprijsverhogingen in juli. Voor de rest scoorden Belgiƫ en Luxemburg een gemiddelde prijsstijging van 0,5 procent. Het verschil met vorig jaar juli kwam daardoor op 3,8 procent.

De Britten kunnen tevreden zijn: de kosten van levensonderhoud werden opnieuw verder gedrukt. In juli daalden ze met 0,2 procent, waardoor de inflatie (op jaarbasis) 5,5 procent bedroeg. In juli 1990 lag die nog op 9,8 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.