+ Meer informatie

Geen akkoord over kampen voor Koerden

Iran heeft grens van zijn kunnéh bereikt

2 minuten leestijd

ABOUR/SILOPI (RTR/AFP) — Na een gesprek gisteren met Iraakse militairen dat koud vijftien minuten duurde, is de delegatie van de geallieerden teruggekeerd naar Turkije, zonder een akkoord te hebben bereikt over kampen voor Koerdische vluchtelingen op Iraaks grondgebied.

De leider van de delegatie, de Amerikaan John Shalikashvili, zei dat geen nieuwe afspraken voor een gesprek zijn gemaakt en dat „de problemen via andere kanalen opgelost zullen moeten worden".

Van het gesprek werd weinig nieuws verwacht, omdat de Iraakse regering donderdag een overeenkomst sloot met de Verenigde Naties. Waarschijnlijk heeft de delegatie alleen aangegeven waar voor de geallieerden de grens ligt bij een optreden tegen de hulpverlening door het Iraakse leger, dat nog ongeveer 30.000 man sterk is in het gebied boven de 36e breedtegraad.

Shalikashvili —„generaal Shali"noemde het initiatief „een race tegen de klok", terwijl Bagdad blijkbaar vindt dat er gewacht kan worden totdat de VN met het opzetten van „humanitaire centra" zijn begonnen.

De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN in Genève, Sadako Ogata, zei dat nog niet duidelijk is welke VN-organisaties de opvang van de vluchtelingen in Irak op zich zullen nemen. Het wordt waarschijnlijk een combinatie van het Hoge Commissariaat en particuliere organisaties, zei zij.

Gezien de enorme stroom van Koerdische en andere Iraakse vluchtelingen in Iran heeft de Iraanse Rode Halve Maan in samenwerking met het Internationale Rode Kruis alle krachten gemobiliseerd om de rampsituatie het hoofd te bieden. De Iraanse Rode Halve Maan heeft de grens van zijn kunnen nu bereikt. De organisatie heeft het beheer over maar liefst 29 kampen, gesitueerd in alle vijf de grensprovincies, waar men onderdak, medische zorg en voedsel verstrekt aan 400.000 mensen. Dit aantal omvat bijna de helft van alle vluchtelingen in Iran.

De Iraanse organisatie heeft al haar beroepskrachten in vaste dienst —ongeveer 1000 mensen— voor deze hulpoperatie vrijgemaakt. Bovendien bevinden zich minstens 5000 vrijwilligers in het veld, afkomstig uit de betrokken provincies. Verder zijn de afdelingen in de overige delen van Iran in paraatheid gebracht.

Op 10 april richtte de Iraanse zustervereniging van het Rode Kruis een oproep aan de internationale gemeenschap voor financiële bijstand ter hoogte van 42,3 miljoen gulden.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft alle goederen die in de Syrische hoofdstad Damascus waren opgeslagen voor een daar te bouwen kamp voor 30.000 mensen, inmiddels over de weg overgebracht naar Pavansar in de provincie Bakhtaran. In deze provincie bevindt zich ruim de helft van het totaal aantal vluchtelingen uit Irak.

Op giro 800.800, het gemeenschappelijke rekeningnummer van de Samenwerkende Hulporganisaties in Nederland, werd gistermorgen de 4 miljoen gulden gepasseerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.