+ Meer informatie

Urkers onthalen koninklijk paar

In versierde vissersplaats

3 minuten leestijd

URK — Urk was gisteren (maandag) in feeststemming. Urenlang lag bijna al het openbare leven plat om koningin .Beatrix en prins Claus te begroeten. Het koninklijk paar begon in Urk een werkbezoek van een dag aan Noord-WestOverijssel.

Reeds uren voor de aankomst om tien uur is de plaats in rep en roer. Vlaggen worden uitgestoken, jong en oud wordt speciaal in de Urker dracht gekleed en bij de scholen worden colonnes versierde kinderen opgesteld. De Urker vrouwen zijn ook al vroeg in touw, want maandag is wasdag, of de koningin nu komt of niet. Er hangt zelfs „was" te wapperen in de kleuren oranje, rood, wit en blauw.

Zingend bewegen de stoeten vanuit alle hoeken van Urk zich naar de Oosthavenkade. Daar worden alvast wat Oranjeliederen uit volle borst gerepeteerd. Gewapend met vlaggetjes en fototoestellen wacht Urk op het koninklijk paar. Als voor de vijfde keer het „Piet Hein" klinkt,- komt het paar dan toch echt. Onder luid gejuich bieden de zevenjarige Grietje Bos en de achtjarige Johan Metz bloemen aan.

Als één man zingt Urk voor de koningin en prins: Wilt heden nu treden, In een blauw geruite kiel en het zesde couplet van het Wilhelmus „Mijn schild ende betrouwen". Door het centrum wandelt de stoet naar het „Kerkje aan de Zee". Langs de route hangen de mensen uit de ramen om maar een glimp van de koningin te zien. Enkele lenige jongelui staan boven op het gemeentehuis te 2nvaaien. Ook de Orca-ruiters geven acte de presence. Als burgemeester A. P. Buijs met Beatrix en Claus voorbij het vissersmontunent loopt en met een brede armzwaai het Usselmeer „laat zien", zegt een oude Urker: „Als ze het daar in het westen te benauwd vindt worden, kan ze wel bij ons komen wonen, hoor".

Visserijschool

Inmiddels hebben zich bij de christelijke visserijschool alweer honderden mensen verzameld. Zittend langs de slootkant, er staat er zelfs één met zijn laarzen in, wacht men af. Het maakt allemaal niet uit want een stralend zonnetje vergezelt het koninklijk paar. Buiten staan een aantal scholieren van de visserijschool in oranje-shirtjes met het embleem van de school. In de school bezoeken Beatrix en Claus een aantal lesactiviteiten.

In die tijd laat de jeugd van Urk ballonnen los, van een inderhaast uitge-; roepen ballontienwedstrijd. Gelijk gaat het lang niet, maar dat mag de pret niet drukken. Een laatste zwaai, nog even een laatste stoot om op het beste plekje te staan en desnoods even de ten-, en in de verdrukking laten komen en< vflig is het koninklijk gevolg. Nog even tanen de Urkers, maar snel verspreiden ze zich, een fotograaf probeert nog snel even wat te verdienen door wat mensen te ,Jdeken" en het leven neemt weer zijn gewone gang. •

Het koninklijk paar brengt nog bezoeken aan Kraggenburg (een fruitteeltbedrijf), Zwartsluis en Steenwijk. Gedurende de limch in Zwartsluis krijgt de koningin het boek „Met de Anna onder zeil" aangeboden. In Steenwijk maken Beatrix en Claus een korte plechtigheid mee in de Grote Kerk ter gelegenheid van de restauratie van deze Clemenskerk. URK — De aankomst van het koninklijk paar op Urk. Rechts Beatrix en Claus en de twee Urker kinderen die bloemen aangeboden hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.