+ Meer informatie

Geen alcohol op overheidsrecepties

DrankbestrijderS'Organisatie:

2 minuten leestijd

UTRECHT — De Algemene Nederlandse drankbestrijders-organisatie wil dat de overheid stopt met het schenken van alcoholische dranken op recepties. Voorzitter De Wilde uit in het blad „Nuchter bekeken" forse kritiek op rijk, provincies en gemeenten die enerzijds nalaten voldoende subsidie te geven voor goede voorlichtingsprojecten en anderzijds vergunningen afgeven voor het schenken van alcohol in jeugdlokalen en sportaccommodaties.

„Ook wordt er in de meeste schoolkantines, op vormingscentra voor jongeren zonder enige schroom volop alcohol geschonken en gedronken", aldus De Wilde.

Hij vraagt zich af wie „aan deze waanzin een einde maakt". Wij zijn nog steeds roependen in de woestijn,' zo meent de ANDO-voorzitter. Hij wees erop dat het dit jaar november 100 jaar geleden is dat de eerste drankwet in ons land in werking trad. Er is sindsdien veel verbeterd. De dagen dat veroordelingen voor openbare dronkenschap in massa werden uitgesproken en dat het loon in de kroeg werd uitbetaald, zijn lang voorbij.

„Helaas moeten we vaststellen, dat na de laatste grote wijziging van de drankwet het aantal lokaliteiten met vergunning enorm, ik zou haast willen zeggen schrikbarend is toegenomen. Verder moeten we vaststellen dat het alcoholgebruik nu weer onrustbarend stijgt, evenals het aantal alcoholisten", aldus De Wilde.

VooHichting

Hij kondigde aan dat de algemene secretaris van de ANDO een succesvol Zweeds voorlichtingsproject in Nederland wil introduceren. Dat project is gericht op jongeren op scholen, waarbij de hujp van leerkrachten en leerlingen wordt ingeroepen. Een dergelijke voorlichting kost echter geld, zodat de overheid zal moeten bijspringen. De ANDO ontvangt via de nationale commissie tegen alcoholisme wel subsidie, maar dat is volgens De Wilde onvoldoende. Hij vroeg zich overigens af of de werkwijze van de geheelonthouders wel de juiste is en of de organisatievorm van de ANDO nog wel in deze tijd past. De interne discussie daarover is volop gaande.

b int:erieur> verzorging
HARDERWIJK, ••\--'i Showroom: Rhijnvis Felthlaan 145 3844DDHardenvijk Tel. 03410-15090

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.