+ Meer informatie

Thatcher voldaan over bezoek aan Arabieren

Dertig jachtvliegtuigen aan Verenigde Emiraten verkocht

2 minuten leestijd

se kwestie te komen. De Britse minister van buitenlandse zaken. Lord Carrington, heeft hier onlangs nog een gesprek met de Saoedi's over gehad en de onderminister van buitenlands^ zaken, Douglas Hurd, die verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten, vergezelde Thatcher op haar bezoek. sproken over het voorstel van Amerika dische veiligheidstroepen. De Britten om te komen tot de vorming van een zijn van mening dat de Arabieren 2elf speciaal commando dat in noodgeval- hun gebied moeten kunnen verdedigen len op verzot van een van de staten in ,jBn dat het speciale commando alleen in dit gebied ingezet kan worden. Groot- uiterste noodgevallen ingezet kan worBrittannië heeft Amerika al militaire steun voor een dergelijk conunando toegezegd en vooral de Saoedi's moesten gerustgesteld worden over de BritsAnierikaanse bedoelingen. De Saoedi's stonden na de uitleg van Thatcher veel positiever tegenover het voorstel. Thatcher was blij van de Saoedi's te horen dat Russische agressie in dit gebied niet getolereerd kan worden. Thatcher liet er bij de Arabieren geen twijfel over bestaan dat het commando in het gebied niet gestationeerd zal worden.

Grote order

Thatcher werd ook op haar bezoek vergezeld door het hoofd verkoop van het ministerie van defensie. Met de Verenigde Emiraten werd een contract afgesloten voor de verkoop van 30 jachtvliegtuigen. Met dit contract is een bedrag gemoeid van 750 miljoen gulden. De Britten hopen voor totaal 2,5 miljard gulden aan Saoedi-Arabië te verkopen voor de verbetering van de Saoeden.

Het bezoek is een onderdeel van het Britse beleid om de banden met bevriende Arabische landen nauwer te maken. Koning Khaled zal daarom bin-' nenkort een officieel bezoek aan GrootBrittannië brengen.

Actiever beleid

Tijdens een onderhoud met Britse zakenlieden in Riad verklaarde Thatcher dat zij van plan was een actiever buitenlands beleid te voeren dan haar voorgangers. Door dit beleid hoopt zij dat de hand.el met onder andere de Golfstaten zal toenemen. Ook vertrouwde ze de zakenlieden toe dat' de Britse economie nu over haar dieptepunt heen is en aan het eind van het jaar weer vooruit zal gaan. Als de looneisen gelijk opgaan met de verhoging van de produktiviteit en een verdere daling van de inflatie dan zijn de vooruitzichten voor Groot-Brittannië bepaald rooskleurig te noemen, aldu$ Thatcher.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.