+ Meer informatie

Tien jaar geëist voor moord op ex-vrouw

,,Man door scheiding ziekelijk beledigd"

2 minuten leestijd

DEN BOSCH — De procureurgeneraal bij het gerechtshof in Den Bosch, mr. R. Wolfs, heeft maandag wegens moord tien jaar terbeschikkingstelling van de regering (tbr) geëist tegen de 37-jarige Marcel van N. uit Maastricht.

De man is in april van dit jaar door de rechtbank in Maastricht tot acht jaar cel en tbr veroordeeld omdat hij in maart vorig jaar zijn 34-jarige exechtgenote Marjo, fysiotherapeute in Maastricht, in een bos in België door wurging van het leven heeft beroord.

De officier van justitie, die destijds vijftien jaar gevangenisstraf had geëist was tegen het vonnig in beroep gegaan. Ook Van N.'s raadsman, mr. M. Mosckowicz, had appel aangetekend. Hij vindt dat Van N. onmiddellijk onder behandeling moet worden gesteld, omdat hij als ziek mens niet in de gevangenis thuis hoort.

De verdachte liet tijdens het hoger beroep het stellen van vragen over aan zijn verdediger en reageerde niet als de president direct het woord tot hem richtte.

Twee psychiaters, die door de verdediging als getuigen waren opgeroepen, stelden dat Van N. door de scheiding van zijn vrouw ziekelijk was beledigd. Bovendien had hij de verwijdering tussen hem en zijn 5-jarige zoon als gevolg van de scheiding als bijzonder onrechtvaardig ervaren. Temeer daar hij en zijn moeder zich veelal met de opvoeding hadden beziggehouden omdat zijn vrouw het met haar praktijk te druk zou hebben gehad om voor het kind te zorgen.

Ontvoeren

Samen met twee 18-jarige jongens uit Maastricht, had de man daarom het plan opgevat zijn vrouw te straffen door haar naar een in de bossen van België gegraven kuil te ontvoeren en haar zo bang te maken, dat zij zou toestaan bij de man terug te keren. Eenmaal bij de kuil sloegen bij de man de stoppen door. Hij wurgde haar en begroef haar in de kuil.

Volgens de psychiaters was de man op het moment van zijn daad zeer sterk ontoerekeningsvatbaar, maar kan men niet spreken van een totaal ontbreken van wil. De procureur-generaal vond dit laatste een belangrijke reden om opnieuw een forse gevangenisstraf met daarna tbr te vorderen. Uitspraak 3 september. (Van onze correspondent)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.