+ Meer informatie

„Geen rekening gehouden met explosief mengsel"

Directie DSM stuurt brief aan personeel

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - DSM heeft bij het afgeven van vergunningen voor het werk aan de tank met benzoëzuur die vorige week vrijdag ontplofte, geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat zich een explosief mengsel boven de tank had gevormd. Het bedrijf schrijft dat in een brief die gisteren aan het personeel is gezonden naar aanleiding van de ramp bij DSM Chemicals Rotterdam (DCR) die het leven kostte aan zes mensen.

Niet uitgesloten had mogen worden dat zich in of onmiddellijk boven de ontluchtingspijp van de tank een brandbaar mengsel heeft bevonden, zo staat in de brief. Hij is ondertekend door de directeuren van DSM Chemicals BV en DSM Chemicals Rotterdam.

Echter „voor zover thans bekend, werd bij het afgeven van de werkvergunningen voor het aanbrengen var een bordes op het dak van de tank. er niet van uitgegaan dat een dergelijk explosief mengsel aanwezig kon zijn. Het behoeft geen betoog dat onderzocht wordt waarom met die mogelijkheid geen rekening werd gehouTerre des Hommes helpt Roemeense

kinderen
den", aldus de brief.

Bij DSM was gistermiddag niemand bereid een toelichting te geven op het schrijven. Woordvoerder Sp'ierts wilde slechts kwijt dat „voor het afgeven van werkvergunningen strikte regels bestaan". Dat die niet nageleefd zijn, wilde hij „bevestigen noch ontkennen". Volgens officier van Justitie H. J. Moraal „lijkt DSM met de brief te willen aangeven dat er in het bedrijf een fout is gemaakt bij de vergunningverlening". De officier wilde niet zeggen of dat spoort met de bevindingen van het onderzoek dat het openbaar ministerie verricht naar de oorzaken van het incident.

In de brief geeft DSM een „beknopte toelichting op een aantal omstandigheden". Het bedrijf stelt dat' alles erop wijst dat de calamiteit is ontstaan door het exploderen van een mengsel van lucht en benzoëzuur in de tank die wordt gebruikt voor het afvoeren van het produkt.

Asbest

Bij vier bedrijven in de omgeving van DSM Chemicals in de Botlek is wit asbest aangetroffen. Het asbest is vermoedelijk afkomstig van een van de tanks die explodeerde. Het asbest diende als isolatie van de tank. Dit maakte de milieudienst Rijnmond (DCMR) gisteren bekend.

Bij de bedrijven zijn inmiddels maatregelen getroffen om te voorkomen dat het asbest dat in de vorm van een wit poeder is neergeslagen, zich verspreidt. Asbest kan bij inademing het risico op kanker verhogen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.