+ Meer informatie

Niet altijd warme zomer na een warme meimaand

3 minuten leestijd

Na een warm voorjaar hoor je nogal eens beweren dat dit een aanloop is voor een warme zomer. Dat is immers vaker gebeurd; voorbeelden worden genoemd. Men vergeet dan de zomers die (na een warme mei) onder „de maat" bleven.

Wanneer deze Terdege in de bus glijdt, rond 15 juli, is de zomer (berekend over de drie volle maanden) juist half om. Terwijl ik dit schrijf is het eind van de junimaand in zicht. Een maand die zonnig en warmer was dan normaal. Daarmee kan al worden opgemerkt dat de voorzomer (mei en juni) het voortreffelijk heeft gedaan. Zonder cijfers beoordeel ik de zomers (vanaf mei) op het aantal dagen "slecht", "matig", "goed" en "fraai", wat we "terrasdagen" kunnen noemen. Verleden jaar in mei en juni slechts 13 terrasdagen, nu ruim 40. Een enorm verschil. Was tot nu toe de zomer van 1947 de grootste topper, toen De Bilt totaal 62 zomerse dagen -temperaturen boven 25 graden- noteerde (tegen normaal rond 16), vorige eeuw was de zomer van 1868 de topper, met 58 van die zomerse dagen. In kranten van die tijd wordt vermeld dat er groot gebrek aan water was in een deel van het land. En dat er in augustus al druiven werden geplukt. Wat die druiven betreft zou je mogen opmerken dat de zomers nu wat minder warm zijn dan vroeger. In oude geschriften wordt ook in ons land geregeld iets vermeld over druiven. Nog omstreeks 1500 bezat hertog Karel van Gelderland in de omgeving van Arnhem wijngaarden. Hier en daar wordt nog wel een druiventros(je) geknipt in de herfst, maar van wijngaarden is in ons land allang geen sprake meer. Alleen tegen de behingen van Zuid-Limburg wil dat nog eens lukken, wanneer de zomer warm uitvalt.

Mei extreem
De meimaand was extreem warm. Over 250 jaar gerekend was hij met die van 1868 de warmste. Dan hoor je de opmerking dat dit een aanloop voor een lange warme zomer gaat worden, zoals in 1917, 1947, 1976 en 1989. Dat kan, maar wil je een eerlijk oordeel geven dan moeten ook de zomers worden bekeken die, na een warme mei, fiks onder de maat bleven, en dat waren dievanl907, 1918, 1922, 1954 en 1987. Deze juH en de komende augustus zullen te zien geven welke kant het uitgaat. Als juli-hittegolven staan de julimaanden van 1923 en 1941 het hoogste genoteerd. Die van 1923 duurde van 5 tot en met 14 juli, waarbij het 7 dagen tropisch warm was, tot 36 graden in Zuid-Limburg. Kranten maakten melding van 58 slachtoffers vanwege de hitte alleen al in de provincie Groningen. Veel groente, de bloemkolen werden langs de huizen uitgevent voor 1 cent per stuk. Je kunt een ranglijst van warme zomers op verschillende manieren opstellen. Men kan de gemiddelde maximumtemperaturen van de drie zomermaanden nemen, maar ook het aantal dagen dat de temperatuur boven 25 graden kwam.

Warmtegetal
Dat laatste heeft een klein bezwaar. Het kan een week lang mooi zomerweer zijn bij 22 a 24 graden. Daarom gebruikt De Bilt de laatste jaren meer het zgn. "warmtegetal". Men neemt dan het etmaalgemiddelde van de dag (elk uur een waarneming) en alle waarden die boven het etmaalgemiddelde van 18,5 °C komen telt men op. Zo verkrijgt men het warmtegetal. Dat wordt dan berekend van 1 mei tot eind september, omdat zowel mei als september niet zelden zomerse dagen opleveren. De twee achter ons liggende zomers behoren over deze eeuw berekend niet tot de toptien; verleden jaar begon het pas op 2 juli echt warm te worden. De tabel geeft aan welke zomers dat dan wel zijn, aan de hand van het omschreven warmtegetal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.