+ Meer informatie

Wereldbank leent in '91 ruim 20 mld. dollar uit

Voor armste landen 5 mld. beschikbaar

2 minuten leestijd

WASHINGTON - De Wereldbank zal in 1991 vergeleken met vorig jaar nauwelijks meer leningen en kredieten ter beschikking stellen aan ontwikkelingslanden. De Wereldbank verwacht volgend jaar tussen de 21 tot 24 miljard dollar aan ontwikkelingslanden te lenen. Vorig jaar was dat 20,7 miljard dollar.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Wereldbank dat gisteren in Washington gepubliceerd is. Van het totaalbedrag voor het volgend jaar zal 5,7 miljard dollar via het loket voor de „zachte leningen", de Internationale Ontwikkelingsassociatie (IDA), beschikbaar zijn voor de armste landen.

De netto kapitaalstroom van de Wereldbank naar ontwikkelingslanden bedroeg vorig jaar 2,093 miljard dollar. Azië ontving 1,309 miljard dollar meer van de Wereldbank dan het continent aan de bank betaalde. Ook de netto geldstroom naar Afrika was positief, 1,264 miljard dollar. De netto positieve kapitaalstroom naar het Caraïbisch Gebied en Latijns Amerika bedroeg 997,5 miljard dollar. Daarentegen bedroeg de netto kapitaalstroom uit Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika 1,177 miljard dollar. Aanpassingsprogramma

Ongeveer 20 procent van de Wereldbank- en IDA-leningen was in 1990 bestemd voor de ondersteuning van structurele aanpassingsprogramma's. Deze leningen werden aan elf midden-inkomenslanden verstrekt die grote schulden hebben en aan 22 arme Afrikaanse landen bezuiden de Sahara.

Andere activiteiten van de Wereldbank bestonden uit ondersteuning van de vermindering van de schuldenlast, volgens het "Brady-plan". Hierbij gaat het om landen als Mexico, Venezuela en de Filippijnen. Ook heeft de Wereldbank een programma gestart dat alle nieuwe projecten op milieu-aspecten zal toetsen. De Wereldbank heeft Polen een lening verschaft van 781 miljoen dollar voor vijf projecten.

Voor het eerst bedroegen vorig jaar de leningen voor onderwijsprojecten meer dan 1 miljard dollar. Kredieten voor projecten op het gebied van gezondheidszorg, voedsel en bevolkingsproblematiek hadden een totale waarde van 933 miljoen dollar. Volgens het rapport kreeg de Wereldbank aanmeldingen binnen van Bulgarije, Tsjechoslowakije, Namibië en Zwitserland, die als lidstaat willen toetreden tot de bank. Ook Mongolië heeft te kennen gegeven zich bij de bank te willen aansluiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.