+ Meer informatie

Goede raad is duur bij het kiezen van de uitzet

Pannen, serviezen en cassettes

10 minuten leestijd

Bij een aanstaande bruiloft wordt meestal vroegtijdig naar het verlanglijstje gevraagd. Artikel, merk, kleur: steeds is nauwkeurig vermeld wat de wensen van de bruid zijn. Vaak wordt het geheel nog verlucht met plaatjes zodat er beslist geen misverstanden kunnen ontstaan.

Wat bevatten die verlanglijstjes nu zoal? Of wat heeft de aanstaande bruid nodig vooral in de keuken? In verlanglijstjes van aanstaande bruiden vonden we onder andere het volgende: afdruiprek, broodplank, bloempotten (met de vermelding: niet uitscheuren), broodrooster, bloemengieter, badlaken, braadpan, bezem, eierdopjes, eierrekje, eierlepeltjes, filterzakjesautomaat, gastendoekjes, helmkit (koper), kop en schotel, koekjesschaal, keukenklok (donkerbruin), lucifershouder, messenbak, wandblikopener (navarra) pepermolen, ramenwisser, rasp, enzovoort, enzovoort.

We zouden nog enige kolommen door kunnen gaan met het citeren uit verlanglijstjes, maar dit is wel genoeg. Hieruit blijkt dat de aanstaande bruid wensen genoeg heeft. Door de vaak nauwkeurige omschrijving van merk, kleur en artikel kunnen er weinig moeilijkheden ontstaan. We zullen in dit verhaal wat nader ingaan op de verschillende huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, stuk voor stuk nuttige dingen en vaak nog mooier dan de aanstaande bruid zich maar had kunnen wensen.

Pannenset

Bij het kiezen van een pannenset zijn verschillende zaken erg belangrijk. Natuurlijk zal de persoonlijke smaak wat betreft de kleur helemaal van de bruid en haar aanstaande man afhangen. Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Toch zijn er enkele dingen waar men op moet letten. Zo weet iedereen langzamerhand dat we zuinig of in ieder geval zuiniger met energie moeten zijn. Vandaar dat het raadzaam is om een pannenset te kopen die energiebesparend is. De snelkookpan is daarbij natuurlijkeen voorbeeld bij uitstek.

Een ander aspect is het gebruik van de pannen op zowel elektrische kookplaat als op gas. Het kan best gebeuren dat men de eerste jaren na het huwelijk niet elektrisch kookt, maar wie zal zeggen dat het nooit gebeurt? Bovendien komt het omgekeerd nog wel eens voor. Denk maar eens aan mensen die bijvoorbeeld een tijdje op kamers wonen en dan vaak elektrisch koken. Bovendien hebben" pannen die ook geschikt zijn voor elek, tra een dikkere bodem.

Als modetrend komen de roestvrijstalen pannen weer helemaal terug. Dit vooral met het oog op het praktische element. In deze tijd van veel werkende vrouwen koopt men vooral roestvrijstalen pannen omdat die het minste onderhoud vergen. Maar de emaille pan staat veel mooier en gezelliger in de keuken.

Kleurschakeringen voor de pannen zijn blauw, bruin, gebloemd en verschillende combinaties. Hoewel van tijd tot tijd verschillende- kleuren sterk opkomen, denk maar eens aan het blauw en rood in de schaduwkleuren, blijft bruin/beige nog steeds erg populair. Uiteraard verschijnen deze kleuren in allerlei variaties van bloemen tot effen en van schaduw tot gestreept. Wat dat betreft geen nood. De verschillende fabrikanten bieden uitgebreide kleurenfolders waarin de prachtigste pannensets worden aangeprezen. Nogmaals, de keuze blijft uiteraard persoonlijk wat betreft de kleur, maar het is wel belangrijk op het materiaal en de bodem te letten. Bovendien is het voor de bruid die alles in de keuken in dezelfde kleur wil, belangrijk even na te gaan of er meer produkten in die kleur te vinden zijn. Met andere woorden, toen een jaar geleden blauw sterk in opmars kwam, verschenen binnen de kortste tijd afwasbakken, spiegels, voorraadbussen, pedaalemmers, lucifershouders, broodtrommels enzovoort in blauw. Bij nader onderzoek bleek echter dat in de kleur blauw toch nog niet alles te koop was, maar wel in bruin/beige.

Keukenhulpjes

Zoals gezegd, de keukenhulpjes moeten voor veel aanstaande bruiden in dezelfde kleur geleverd worden als de pannenset. Een specialist op het gebied van bijpassende keukenhulpjes zoals voorraacibussen, schotelwarmers, keukenrolhouders, bloemengieters, slagroomspuiten, pedaalemmers, broodtrommels, blikopeners, rolvegers, lepelrekken enzovoort is Brabantia. Zij levert alles in verschillende decors. Bekend zijn het schaduw rood en blauw, navarra (het beige met een klein bruin bloemetje, dat erg in raakt), batique (beige met de grote bruine bloem), nature (bruin met een gele bloem) of het effen bruin. Belangrijk is hierbij dat het soms gauw niet meer verkrijgbaar is en er dus vaak haast gemaakt moet worden om het bijeen te vergaren. Nu is het natuurlijk niet zo erg als een broodtrommel of koektrommel in een ander leuk motief is. Het is tenslotte geen wet van Meden en Perzen dat alle keukenhulpjes in hetzelfde dessin moeten. Want vergeet niet dat er ook heel wat aanstaande bruiden zijn die zeggen: ,,Voor mij hoeft dat alles-bij-elkaar-passende niet zo nodig. Ik wil best verschillende motiefjes in mijn keuken, dat is veel gezelliger". Meestal kopen deze bruiden bijv. een broodtrommel bij de Hema, een pannenset bij V & D en bestellen een plantenspuit bij Ter Meulenpost. Op die manier krijgen zij een uitzet bijeen die zij leuk vinden. Zo is het ieders goed recht te kopen en/of te vragen hetgeen zij leuk vindt.

Overigens, wie dan toch per se alles bij elkaar passend wil hebben, kan dat wel krijgen. Zo langzamerhand is alles in kleur te verkrijgen. Was een droogrek vroeger altijd alleen in het wit verkrijgbaar, ook deze worden nu geleverd in beige met een bruin randje. Uiteraard draagt het aan de eenheid in de keuken wel veel ten goede bij.

In dit kader zij er overigens even op gewezen, dat het wit in alle geledingen terugkomt, en alle andere modekleuren, naar het zich laat aanzien, schijnt te verdringen. Wellicht dat alleen beige/bruin zich nog zal kunnen handhaven. Trouwens, in de wit-serie is ook alweer een variatie: gebroken wit met een randje bruin.

Met andere woorden, de aanstaande bruid hoeft niet verlegen te zitten om ideeën voor kleur, model of uitvoering. Bij Brabantia kan ook een uitgebreid informatiepakket aangevraagd worden door een briefje te sturen naar AntWordnummer 167, 5550 VP Waalre. Afd. consumenten-service. Geen postzegel plakken.

Servies

Het is voor veel jonge mensen die gaan trouwen gebruikelijk dat zij een compleet servies kopen en later zich een tweede (vaak duurder) servies aanschaffen. Mede doordat het servies vaak een kostbaar (maar ook een blijvend) bezit is, zijn enige adviezen wel op hui? plaats. De heer Chr. N. de Vries, manager van Villeroy & Boch, geeft enkele tips voor jongelui die met de aanschaf van een servies beginnen.

„In de eerste plaats adviseer ik jonge mensen altijd bij de aankoop van een servies als het even kan een tijdloos servies te kopen. Een groen servies bijvoorbeeld verveelt erg gauw. Ook de moderne serviezen, denk maar eens aan "het kruidenmotief" zullen niet lang blijven. Wel is dat geschikt voor enkele dingetjes erbij, bijvoorbeeld een kruidenset in de keuken. Men moet bovendien kwaliteitsbewust zijn. Tenslotte is een servies toch in de meeste gevallen bestemd voor een periode van minstens tien jaar.

Verder moet erop gelet worden of het vaatwasmachine-bestendig is. Ook al heeft men nog geen vaatwasmacine als men gaat trouwen, wat niet is kan komen. Een heel belangrijk punt is of men een servies koopt waarvan de losse onderdelen lang naleverbaar zijn! Dit is uitermate belangrijk. Onze serviezen hebben we nu gegarandeerd tot 1990, maar binnenkort zullen we dat wel moeten verlengen tot het jaar 2000.

Dan het laatste punt, maar daarom zeker niet minder belangrijk: koop het servies zoals je het gaat gebruiken. Als je in champagneglazen een lekkere cocktail kunt maken, laat dan niet na die aan te schaffen. Maar ben je er zeker van cognacglazen wellicht nooit te gebruiken, koop ze dan liever niet en gebruik het geld liever voor iets anders.

Het is bij alle serviezen mogelijk het geleidelijk aan op te bouwen en een compleet servies kopen hoeft dan ook niet. Zo kan het gebeuren dat iemand die eerst op kamers heeft gewoond, zijn „kamerservies" uitbouwt tot een compleet servies, let wel: in de samenstelling zoals hij/zij die wenst.

Er is de tendens te bespeuren dat het servies steeds belangrijker wordt. En geen wonder. Bij gezelligheid hoort een goed gedekte tafel, vandaar dat mijn leuze is: „Mensen hou nou eens op met eten en ga eens tafelen". Het is toch bekend dat de meest belangrijke zaken vaak onder het eten besproken worden. Immers met het eten heeft men iedereen bij elkaar. En als het eten bovendien nog gezellig is, komt men automatisch allemaal bij elkaar. Voor moeder de vrouw is het uiteraard ook een compliment op zich als men, niet alleen over het eten, maar ook over het servies, de gedekte tafel verrukt is.

De vraag naar tijdloze serviezen neemt toe, de mensen worden bewuster. Overigens bestaat er ook een wijdverbreid misverstand dat dure serviezen de beste zijn. Dat is niet waar. De hoogte van de prijs is hoofdzakelijk een kwestie van decoratie. Neem bijvoorbeeld de Wedgwood-serviezen die wel duur zijn, maar beslist niet van de beste kwaliteit. Blauw en rood doen het op een servies goed, groen daarentegen is een gevaarlijke kleur. Het verveelt gauw en past niet goed bij groene groenten, vandaar dat koks er ook een hekel aan hebben.

Pottenbakkerij

Afgezien van de mooi gedecoreerde serviezen kan men ook besluiten een „alternatief" servies te kopen en wel een uit een pottenbakkerij. Meestal kiezen mensen die kringlooppapier gebruiken, zelf groenten kweken, hun eigen wol spinnen en de kleren zelf maken zo'n servies. Deze serviezen zijn overigens wel vaak in prachtige, rustige kleuren te verkrijgen en ook vaatwasmaehine-bestendig. Bijartikelen kan men vaak in alle bestaande kleuren erbij kopen.

Cassettes

Behalve het servies wordt een goed gedekte tafel gesierd door het bestek. De verschillende fabrikanten van cassettes geven folders uit met daarin zilmeta, zilduro en zilvium bestek.

De aanduidingen zilmeta, zildurc zilvium staan voor het metaal waa: het bestek is gemaakt. Zilmeta is vervaardigd van door en door vlekvrij edel metaal, dat niet hoeft te worden gepoetst. Het is het goedkoopste in de serie. Dan volgt het wat duurdere zilduro dat zilverwit is van kleur en wordt vervaardigd van een hoogwaardig edelstaal en een ongeëvenaarde hoogglans heeft. Zilvium is de verzilverde serie, die verreweg ook de duurste is. Erg mooi, maar met als nadeel dat het beslist regelmatig gepoest moet worden. Bestek gemaakt van puur zilver en puur goud is ook koop. U moet dan alleen wel voor een zilveren tafellepel zo'n ƒ 225,- neer tellen, in goud kost dezelfde lepel ongeveer ƒ 12.000,-. Dus als u dat er voor over heeft, waarom dan niet....

Bij Sola, waar onder andere de zilveren en gouden cassettes worden gemaakt, vertelde men dat deze serie vooral naar Amerika en het Midden-Oosten worden uitgevoerd.

Prijsschommelingen zijn regelmatig te zien in de huishoudelijke zaken. Cassettes die ƒ 300,-, ƒ 400,- of zelfs veel meer afgeprijsd zijn vormen geen uitzondering. Hoe kan dat? Bij nader onderzoek bleek dat bij sommige series een bepaalde controlefase wordt overgeslagen om zo een aanmerkelijk goedkopere cassette op de markt te brengen. In een ander geval maakt men een grote voorraad waardoor de prijzen iets kunnen zakken. Sola heeft overigens één serie, de Sola-exclusief serie, bewust buiten de aanbiedingen gehouden. Dit om te voorkomen dat het het predicaat exclusief zou verliezen.

Cassettes zijn te verkrijgen in 6 - 9 persoons. Maar ook die variatie is niet genoeg, zo kan men ook cassettes krijgen waar allerlei bijartikelen zoals taartvorkjes, theelepeltjes enzovoort bij zitten. Evengoed kan men terecht voor de enkelvoudige cassettes, dat wil zeggen, messen, lepels, vorken en opdienlepels.

De meeste modellen zijn een combinatie tussen modern en klassiek. Het nieuwste model van Sola is daar een goed voorbeeld van. Uiteraard moet men bij het kiezen van een cassette letten op het servies om zo een goede combinatie te krijgen.

Al met al zijn er heel wat adviezen te geven die voor de aanstaande bruid van belang kunnen zijn. Natuurlijk kunnen we daarin niet volledig zijn. Bovendien willen we niemand een bepaalde smaak opdringen. Tenslotte is het zaak een servies, pannenset of cassette te kiezen samen of geheel naar eigen smaak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.