+ Meer informatie

Premier van India legt oppositie lam

ARRESTATIES EN CENSUUR

2 minuten leestijd

NEW DELHI — Premier Indira Gandhi van India heeft vrijdag alle extremistische politieke en religieuze partijen verboden en haar actie tegen haar tegenstander geïntensiveerd. „De demonstratie is erg belangrijk, maar niet belangrijker dan het voortbestaan van de natie," verklaarde mevrouw Gandhi tegenover een groep advocaten die haar bezochten in haar zwaar bewaakte bungalow in New Delhi.

In heel het land heeft de politie tientallen leden van de verboden partijen aangehouden; aldus berichten die vrijdag in New Delhi werden ontvangen. Het verbod van»de partijen was de derde grote manoeuvre van mevrouw Gandhi sinds op 26 juni de noodtoestand in het land werd afgekondigd en de burgerlijke vrijheden ernstig beperkt.
Mevrouw Gandhi heeft eerst alle leiders van de niet-communistische oppositie laten arresteren. Daarop heeft zij vergaande economische hervormingen aangekondigd, welke haar de steun van het volk moesten verzekeren. Het verbod van partijen aan de uiteinden van het spectrum van links en rechts werd afgekondigd door minister van binnenlandse zaken K. Brahmananda Reddy. Het verbod treft geen partijen die in het parlement vertegenwoordigd zijn.

Maar deze partijen hebben, .voor zover zij tot de oppositie behoren, reeds hun leiders verloren en zijn getroffen door het verbod op anti'-regeringsgezinde uitspraken of demonstraties. Na een week noodtoestand is mevrouw Gandhi nu onbetwist heerser over India, en is binnen de wet geen effectieve oppositie meer over.

Het ministerie van binnenlandse zaken heeft de politie vrijdag reeds voor zonsopgang opdracht gegeven in actie te komen tegen de^ verboden partijen. In New Delhi werden kantoren van de RSS, Anand Marg en de Jamaat Islam door de politie gesloten en verzegeld. Ook bet dagblad „Davat" dat in het Urdu verschijnt en de Jamaat Islam. steunt, werd gesloten. Het voornaamste doelwit van de nieuwe actie zijn de RSS, door mevrouw Gandhi onlangs nog vergeleken met Hitler's Nazi's, en de Jamaat Islam, de fanatieke rechts extremistische Moslims.

Zij worden door de regering aansprakelijk geacht voor de felle onlusten die zich van tijd tot tijd voordoen tussen de meerderheid der Hindoes (80 procent van de bevolking) en de Moslims (11 procent van de bevolking). De politie heeft vrijdag bij haar aktie nergens tegenstand ontmoet. De leiders van de partijen zaten al in de gevangenis, met duizenden andere politici en militante figuren.

Onder de noodtoestand kunnen zij zonder vorm van proces tot een jaar in hechtenis worden aangehouden. Gedurende die periode staat hun geen rechtsmiddel open om hun in vrijheidstelling te bereiken. De censuur heeft nu ook buitenlandse bladen bereikt: dinsdag zijn exemplaren van Time, Newsweek en de International Herald Tribune in beslag genomen.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.