+ Meer informatie

Ambtenaar die geheimen wilde verkopen, voor rechtbank

1 minuut leestijd

DEN HAAG — De 29-iarige Defensie-ambtenaar D. G. uit Den Haag, die ervan wordt verdacht geclassificeerde defensiegeheimen aan de Sovjet-Unie te hebben willen verkopen, zal op 4 en 19 juni voor de Haagse rechtbank moeten verschijnen.

De termijn van de voorlopige hechtenis van de verdachte loopt af op 4 juni. Op deze datum zal zijn zaak pro forma worden behapdeld, waarna de eigenlijke zitting is vastgesteld op 19 juni.

De Hagenaar was als burgerambtenaar reeds tien jaar werkzaam op het ministierie van Defensie. Als adjunctcommies-A vervulde hij een administratieve staffunctie op de Prederikkazeme in Scheveningen. Volgens de dagvaardiging heeft hij artikel 98-A, eerste en derde lid van het wetboek van strafrecht overtreden, waarin respectievelijk „de poging en het treffen van voorbereidingen om voor de staat of zijn bondgenoten belangrijke geheime documenten aan derden te verkopen'' strafbaar worden gesteld.

Hij kan voor deze misdrijven tot maximaal zes jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.