+ Meer informatie

Commissieleden bezoeken Sands

Zuster doet beroep op Conventie

2 minuten leestijd

LONDEN — De Britse regering heeft twee leden van de de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens toestemming gegeven voor een bezoek aan de Noordierse hongerstaker Bobby Sands, De twee commissieleden, de Deen Norgaard en de Noor Opsahl, willen Sands persoonlijk gaan vragen of hij wil dat de commissie zich met zijn zaak gaat bezighouden. De commissie handelt nu op verzoek van Sands zus Marcella.

Zij beroept zich op drie artikelen van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens over het recht op leven, het verbod van een onmenselijke behandeling en de vrijheid van meningsuiting. Sands is in hongerstaking gegaan omdat hij erkenning verlangt als politieke gevangene, wat de Britse regering steeds heeft geweigerd.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Londen liet vrijdag weten dat het verzoek van de commissie voor een ontmoeting met Sands „welwillend en met spoed" bekeken zal worden. Het bureau voor Noord-Ierland liet weten dat het bereid is tot samenwerking met de commissie, als deze de zaak-Sands in behandeling wil nemen. Sands liet donderdag weten dat hij de commissieleden wel wil ontmoeten, maar dan in het bijzijn van nog drie vooraanstaande IRA-leden. Maar hij zag niet wat zo'n ontmoeting kon opleveren.

Sands zit een straf van 14 jaar uit wegens verboden wapenbezit. Hij is nu bezig aan de 55ste dag van zijn hongerstaking, en heeft duidelijk gemaakt dat hij bereid is te sterven als hem geen politieke status wordt toegekend. De Britse regering zegt daarop dat zij nooit een politieke status zal verlenen aan IRA-gevangenen die zich schuldig hebben gemaakt aan geweldpleging. Twee jaar geleden heeft de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens zich ook bezig gehouden met de levensomstandigheden van de Noordierse gevangen. De commissie stelde toen de Britse regering in het gelijk wat betreft de weigering van politieke status, maar drong wel aan op meer soepelheid in zaken als vrijstelling van gevangenisarbeid en het recht de eigen kleding te dragen in de gevangenis. De interventie van de commissie wordt gezien als een laatste mogelijkheid om het leven van Sands te redden, Hij zou nog maar enkele dagen te leven hebben.

Geweld houdt aan
Intussen duurt het geweld in Noord-Ierland voort. In het stadje Armagh werd in de nacht van donderdag op vrijdag een voormalige reservist van het leger doodgeschoten. Die moord werd vrijdag veroordeeld door de primaat voor heel Ierland. Kardinaal Tomas Ofiaich, die sprak van weer een misdaad in de lange reeks wandaden tegen protesten in dit aartsbisdom. „In de naam van de katholieke gemeenschap roep ik u op tot onmiddellijke staking van deze moorddadige aanvallen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.