+ Meer informatie

Peters & Lubbers Publishers willen met juridische uitgaven gat in de markt vullen.

3 minuten leestijd

Hoe vul je een 'gat in de markt'? Dat was twee jaar geleden voor twee jonge Rotterdamse studenten rechten een vraag. Tijdens hun studie misten zij gebundelde informatie over juridische onderwerpen. Op zoek naar het dichten van het 'gat in de markt' besloten zij zelf te gaan uitgeven wat zij tijdens hun studie hadden gemist. Het betekende voor Joek Peters en Marcel Lubbers de start van een eigen uitgeverij: "Peters & Lubbers Publishers", inmiddels door de Rotterdamse Kamer van Koophandel bekroond met een stip.

Almanak
Ze kennen elkaar uit hun studententijd. Als rechtenstudenten werden ze om hun oren geslagen met bergen informatie, maar netjes geordend in een boekje zat het niet. Waarom maken we geen "almanak voor studenten"? vroegen ze zich af. Dat Hep uit in de start van een almanakcommissie. "Lub" werd penningmeester. En jawel, de eerste almanak, gelijk gebombardeerd tot Lustrumalmanak, verscheen in november 1992; alle informatie van de juridische faculteit op een rijtje. De studenten Peters en Lubbers hadden de smaak te pakken. „Waarom gaan we zelf niet verder?" vroegen we ons aftoen we afstudeerden. Ze hadden al ontdekt dat er behoefte was aan een soort handboek voor juridische dienstverlening. Een boek, waarin in eenvoudige taal beschreven wordt wat een advocaat, notaris, deurwaarder, rechtskundig adviseur en incasso-onderneming voor ondernemers (en met name de kleinere) doen. „De drempel naar dit soort dienstverlening is hoog. Mensen zoeken meestal hun toevlucht tot deze vorm van bijstand wanneer ze al dik in de problemen zitten. Je kunt beter eerst juridisch advies inwinnen voor je ergens aan begint", zegt Marcel.
De start van hun onderneming, een uitgeverij in juridische kennis, was begonnen. Vorig jaar verscheen de ondernemerseditie van een Handboek Juridische Dienstverlening, in de boekhandel te koop voor nog geen 30 gulden. Het doet in gewone mensentaal precies uit de doeken wat de advocaat, de notaris, de deurwaarder, de rechtskundig adviseur en de incasso-onderneming doet. „In de volgende editie schrijven we ook een hoofdstuk over fiscaal juridisch advies", zegt Marcel. „Onze kennis op dit gebied bieden we aan. Wij weten waar we de informatie moeten zoeken voor de leek. We willen een soort makelaar zijn in juridische kennis van zaken.", zegt Joek. De uitgevers begonnen ook met een juridisch magazine voor rechtenstudenten en afgestudeerden. Het kreeg de naam Jurist .

Internet
Als klap op de vuurpijl demonstreren ze in hun kantoor een derde activiteit: informatie aanbieden via Internet. „Daar staat alles in wat met recht te maken heeft. Via E-mail kan men ons een probleem voorleggen, waarna wij advies geven bij wie men moet zijn om het probleem op te lossen." Ten slotte onderzoeken ze een cd-rom-productie met juridische informatie.

==

Hou dit in de gaten
Binnen een uitgeverij zijn verschillende interessante functies te vervullen. Bureauredacteuren beoordelen aangeboden manuscripten en begeleiden de opmaak van de teksten. Fondsredacteuren zijn op zoek naar nieuwe schrijvers. Marketingmedewerkers dragen zorg voor een gedegen verspreiding van het boek en voor de verkoop ervan. Daarnaast bestaan er natuurlijk verschillende productiefuncties. Er bestaan verschillende opleidingen. De Vakopleiding Boekenbranche (0206253054) verzorgt de schriftelijke Basiscursus Uitgeverij, bedoeld voor uitgeverijmedewerkers en geïnteresseerden die nog niet geheel met het bedrijf op de hoogte zijn. Geslaagden ontvangen het Diploma voor de Uitgeverij. Daarnaast bestaat er de hbo-opleiding Boekhandel en Uitgeverij. Deze dagopleiding duurt vier jaar en kent, na de procedure waarvan Nederlands het kernonderdeel is, de specialisaties Redactie/Productie en Informatiemarketing/Boekhandel. Voor gediplomeerden zijn uiteenlopende functies beschikbaar bij uitgeverijen, boekhandels en in overige informatiesectoren.
Mr. J.G.N. Schreuders, stafmedewerker RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.