+ Meer informatie

Utrecht gaat bodem Put van Weber isoleren

Rapport pleit voor afdichting stortplaats

2 minuten leestijd

UTRECHT — De provincie Utrecht gaat onderzoeken op welke manier de verontreinigde bodem van de Put van Weber het beste geïsoleerd kan worden. Ondanks een positieve ontwikkeling van de waterkwaliteit blijft de noodzaak aanwezig het vervuilde bodemslib af te dichten. De 'Utrechtse statencommissie milieu steunt dit voorstel van Gedeputeerde Staten.

De Put van Weber, gelegen op de grens van Nieuwegein en IJsselstein, is jarenlang gebruikt als stortlocatie door afvalverwerkingsbedrijf Weber BV. De bodem van de plas is daaridoor ernstig yejvuild. Bovendien blijft het gevaar aanwezig dat er van de nabijgelegen stortplaats organische stoffen lekken naar de put en in het grondwater. ; Een onderzoeksrapport van de provincie pleit voor afdichting van de stortplaats en verondieping van de plas. Dit laatste kan gebeuren via het inbrengen van schone grond of slib. Gevolg is, volgens het rapport, een verdere kwaliteitsverbetering van het "water. Ambtenaren van de provincie waarschuwen er wel voor de diepte van de put niet te ver terug te brengen. Dit betekent een verhoogde kans op algengroei. Aan het onderzoek hebben ook de gemeenten Nieuwegein en IJsselstein en vertegenwoordigers van Weber BV meegewerkt.

De leden van de commissie milieu konden zich gisteren vrijwel unaniem vinden in het GS-voorstel. Zij vroegen zich wel af wat de kosten van deze plannen zijn en wie dat gaat betalen. Onduidelijk

Volgens gedeputeerde P. R. Smink is daar nog geen duidelijkheid over. Een en ander is afhankelijk van de wijze waarop het probleem ter plekke wordt aangepakt. Bovendien is de Put van Weber geen eigendom van Utrecht, maar vrfrtVWeber BV. De provincie dradgf in principe ook geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het water. Omdat er echter door recreanten gebruik gemaakt wordt van het water, blijft Utrecht de ontwikkelingen —via technische metingen— op de voet volgen.

Het rapport concludeert verder dat de positieve ontwikkeling van de waterkwaliteit betekent dat de recreatieve inrichting van de plas kan worden voortgezet. Zwemmen en surfen wordt toegestaan op plaatsen waar de veiligheid van de oevers dat toelaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.