+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

Maarts viooltje past goed in een 'wilde' tuin met inheemse planten
In maart, de naam zegt het al, bloeit het maarts viooltje. In het Latijn heet het plantje Viola odorata De woorden odorata en odeur zijn hetzelfde en wat odeur is weten jonge mensen soms niet, maar de wat oudere lezer natuurlijk wel. Het vaste plantje komt in het wild in Europa voor. Daardoor past het natuurlijk heel goed in een wat wildere tuin met inheemse planten. Maar ook in een "gewone" tuin doet het maarts viooltje het tot volle tevredenheid. Het heldergroene blad, de blauwe (soms witte) bloemetjes en de geur maken de plant erg aantrekkelijk. Wanneer men weet dat het viooltje ook nog wat schaduw kan hebben, dan is de keus niet moeilijk meer Plant ze bij voorbeeld onder een wat open heester- of boombeplanting, of onder laat uitlopende heesters. Het plantje is dan uitgebloeid voor het blad aan de struik ontluikt. De Viola odorata breidt zich gemakkelijk uit zonder te woekeren. Geef eens een stukje van de plant cadeau aan een ander!

Insektengaas
Bestrijdingsmiddelen staan ter discussie en steeds vaker worden natuur- en milieuvriendelijke alternatieven aangeboden. Soms is het een vloeistof of een poeder, maar in dit geval gaat het om zeer fijnmazig gaas. Die fijnmazigheid houdt allerlei kleine aantasters tegen, zoals de wortel- en uienvlieg, vlinders zoals het koolwitje, die hun eieren op de koolplant willen afzetten, en slakken (tenzij ze onder de planten zitten voordat het gaas aangebracht wordt). De moeite waard, en omdat het meermalen te gebruiken is kan men er lang plezier van hebben. Leg het gaas direct na het zaaien of planten over het zaai-of plantbed heen. Door de fijnmazigheid groeien bladeren niet door het gaas heen. Dat is vaak wel het geval bij vogelnetten over bessen en aardbeien. Tijdens het lostrekken worden bladeren en takken dan beschadigd. Leg de randen van het insektengaas vast met een plank. Het gaas blijft zo schoner dan wanneer het op de grond gelegd wordt Zorg er wel voor dat de boel kan groeien. Het gaas mag dus niet strak "gespannen" liggen, maar losjes.

Aan aardappelziekte is heel goed wat te doen
De phytophthora is een schimmelziekte die vooral rond waart wanneer het warm, vochtig zomenweer is. De besmetting kan zowel vanuit de lucht via het blad als via de grond optreden. Met andere woorden: zowel ziek blad als zieke knollen (de aardappel is een knolgewas) komen voor Ziek blad kan, door neerslag waarbij de schimmelsporen op de grond terechtkomen, ook de knollen besmetten. De ziekte is te herkennen aan bruine vlekken. Op de grens van bruin en het groen van het blad is wit schimmelpluis zichtbaar Een paar tips ter beperking/ voorkoming van de ziekte. * Plant de knollen niet te dicht op elkaar. Wanneer de planten wat verder uit elkaar staan, droogt het gewas sneller op, waardoor de kans op besmetting kleiner wordt. Omdat er zo meer licht op de bodem valt, groeit er wat meer onkruid en zal er wat vaker geschoffeld moeten worden. Pas dan wel op dat de knollen niet geraakt worden.
* Gebruik gezond pootgoed, dat gekeurd is door de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (afgekort tot NAK). Ook zijn er minder gevoelige rassen te koop. De gevoeligheid wordt meestal wel aangegeven in de catalogus, vraag er anders de leverancier naar
* Mest niet te zwaar, omdat het gewas dan te groot en te slap wordt. waardoor het veel kwetsbaarder is dan rustig groeiende planten (die bovendien ook nog eens meer knollen opleveren). Aangetaste planten worden verwijderd en aangetaste knollen houdt men apart, om ze als eerste te eten en om te voorkomen dat andere aangetast worden. Dat kan het beste op een koele, lichte plek met wat wind. Knip de zegel uit en plak hem op de spaarkaart

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.