+ Meer informatie

Fileproef op A1 toch effectief

1 minuut leestijd

ARNHEM (ANP) - Door de fileproef op de snelweg A1 tussen Apeldoorn en Deventer duurt de reis op dat wegvak langer dan buiten de spits. Het verkeer kan echter wel doorrijden, terwijl voor het experiment op hetzelfde traject dagelijks kilometerslange files stonden.

Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van Rijkswaterstaat. Deze dienst is samen met onder meer politie en justitie in september gestart met het experiment. Lichtbakken boven de weg reageren op het verkeersaanbod en geven bij dreigende filevorming een lagere maximumsnelheid aan. De pakkans voor overtreders is 100 procent, omdat op diverse plaatsen boven de weg camera's zijn aangebracht die registreren wanneer een automobilist het wegvak binnenkomt en verlaat.

Vlak na de start van de proef bleek dat de files juist langer waren geworden. Volgens Rijkswaterstaat kwam dat doordat automobilisten plotseling op de rem trapten zodra ze een lagere maximumsnelheid op de lichtbak zagen verschijnen. Nadat de apparatuur was aangepast, nam de lengte van de files wel af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.